/ Над 50 000 лева за Golf I GTI на 27 000 км

Над 50 000 лева за Golf I GTI на 27 000 км

2603
2020

За почитателите на GTI първата генерация на компактния модел от Волфсбург е икона. И това не е изненадващо с оглед на факта, че „единичката“ GTI е основоположник на класа на хотхечовете. Феновете на тази спортна легенда сега имат уникален шанс. Във Великобритания на наддаване ще бъде предложен черен GTI от 1979 с 1,6-литров двигател и 110 к.с. От аукционната къща казват, че това е най-запазеният Golf I GTI изобщо. Машината идвала от частна колекция и била в напълно оригинално състояние. Тя била дори по-добре поддържана от подобни GTI-та на Volkswagen във Волфсбург.

Един от първите GTI-та във Великобритания

По данни на аукционната къща въпросният Volkswagen Golf GTI с регистрационен номер ENT 847V е един от най-ранните екземпляри на модела с десен волан, той е предаден на първия си собственик през септември 1979. Версии с 4-степенна трансмисия като тази във Великобритания са били достъпни за клиенти само в рамките на три месеца. Има някои специфични елементи, които свидетелстват за ранната година на производство – малките задни светлини, незаключващата се капачка на резервоара, воланът с форма на плювалник, скоростният лост с топка за голф, тапицерията на седалките с характерното каре и др. Оборудването е по-скоро бедно – в колата не откриваме нито шибедах, нито светлини за мъгла, нито радио, нито дори дясно странично огледало. GTI-то с оригинална боя е с оригиналните си стоманени джанти, които са реновирани. Двигателят и скоростната кутия са серийните – т.е. това е автомобил с т.нар. Matching Numbers.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА GOLF I В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Телевизионна звезда

Този GTI е истинска знаменитост на Острова. Освен по снимките в много автомобилни списания той се е появявал и два пъти по тамошната телевизия. През 1995 автомобилният журналист Куентин Уилсън го хвали като „най-неподправения автомобила на света“. През 2000 култовият водещ Джеръми Кларксън сяда зад волана и нарича Golf GTI „автомобил на века“.

Този GTI е истинска знаменитост на Острова. Освен по снимките в много автомобилни списания той се е появявал и два пъти по тамошната телевизия.

Само на 27 000 км

Предложеният за наддаване VW Golf до момента е имал петима собственици. По-важното обаче е пробегът – под 17 000 мили (ок. 27 000 км). През последните десетилетия притежателите на автомобила винаги са го държали в оригинален вид. За участията си в телевизионните шоута Volkswagen-ът е бил докарван на платформа. За сервизната история на автомобила се знае малко – единствено е ясно, че тук-таме са правени корекции по боята. От снимките обаче можем да заключим, че Golf-ът е поддържан перфектно. Към момента най-високата сума, предложена за Volkswagen-а, е 25 000 паунда – или около 54 000 лв.

Golf-ът е само на 27 000 км и под предния му капак е чисто като в аптека.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин