/ Над 300 автомобила засечени да се движат с над 200 км/ч в София

Над 300 автомобила засечени да се движат с над 200 км/ч в София

„Радарните табла, които поставихме, отчитат фрапиращи резултати. Над 300 са вече автомобилите, които са засечени с над 200 км/ч в София. Затова предоставяме изцяло достъп до общинските камери в цялата страна на „Пътна полиция“. Целта ни е да спрем убийците на пътя“, казва в ефира на bTV Георги Георгиев.

Георгиев, който е председател на Столичния общински съвет, е автор на предложения за промени в закона, сред които е и възможността камерите по светофарите в големите градове да документират нарушения, които да бъдат наказвани от „Пътна полиция“ –  например за превишена скорост и минаване на червено. Само столицата в момента разполага с над 600 общински камери, 300 от които веднага могат да влязат в употреба за ловене на нарушители.

Вносителите на предложението от ГЕРБ – СДС предлагат камерите по светофарите да „дебнат“ не са само за превишена скорост и преминаване на червен сигнал на светофара, но и за неправилно паркиране и неправилно престрояване. Абсурдното е, че в момента устройствата само регистрирали нарушенията, но те не били използвани по никакъв начин за налагане на глоби или други санкции. Проблемът: за нарушителите, засечени от общински камери, законът в момента не предвижда наказания.

„В момента имаме монтирани 32 радарни табла, които засичат скоростта. Те ще могат да бъдат използвани в комбинация с камерите, които реално да могат да записват самото нарушение и нарушителя“, разкрива Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община. За да бъде законен контролът обаче, ще се наложи всяко от новите табла да мине през специална проверка. Ако устройствата не отговарят на нейните изисквания обаче, ще трябва да се купуват нови радари.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин