AUTO BILD България / Наддаване за мъника

Наддаване за мъника

При търг на RM Sotheby's в Амелия Айлънд ще се проведе наддаване за най-малкия автомобил на света: Peel P50 от 1964 година!


7
мар.
2016

Аукционната къща RM Sotheby’s очаква цена между 75 000 до 100 000 долара (между 135 000 и 180 000 лева) за оферта номер 198 при търга в Амелия Айлънд (САЩ) на 12 март 2016 година. Става дума за един Peel P50, най-малкият автомобил, произвеждан някога. В началото на 60-те години на миналия век P50 се появява като резултат на проект, който цели за провери какъв е абсолютния минимум за напълно функционален автомобил. След представянето в Лондон на остров Ман са произведени 120 екземпляра, до днес са оцелели най-много 48. Предлаганият за продажба автомобил е с номер на шасито D535 и бил част от познатата колекция микро-автомобили на американеца Брус Уейнър. Мъникът е реставриран с голямо старание и е поддържан перфектно. Според описанието на състоянието му следи от употреба се забелязват само на няколко места.

По-малко от 50 куб. см работен обем

Едноцилиндровият двутактов двигател с работен обем 49 куб. см развива мощност 4,2 к.с. и задвижва единичното задно колело. Предавките за преден ход са 3, задна скорост няма. Ако водачът иска да се придвижи назад, трябва да слезе, да вдигне P50 с дръжката отзад и да го завърти. Собственото тегло е само 62 килограма, така че това не е голямо предизвикателство. Но спирачките са с жила и изискват фин усет и опит, най-вече при скорости, близки до максимално възможните 70 км/ч. За сметка на това P50 е почти абсолютен шампион в две категории: според RM Sotheby’s 8-те литра двутактова горивна смес са достатъчни за изминаването на близо 300 километра. Peel не знае и какво означава проблем с паркирането, все пак е по-малък от хладилник и можете дори да си го вземете с вас в офиса.

Още по темата

Card image cap
Тези красиви олдтаймери навършват 50 години – Opel Rekord C

8
мар.
2016

През 1966 година са създадени едни от най-въодушевяващите автомобили, от Alfa Romeo Spider до Pontiac GTO. Тази година тези красиви класики навършват 50 години!

Card image cap
Пет звезди за ван-тризнаците

16
дек.
2015

Тук семействата могат да пътуват сигурно: идентичните ванове Peugeot Traveller, Toyota Proace и Citroën Spacetourer получиха по пет звезди в краштеста на Euro NCAP.

Card image cap
Кодово име: стрела

15
ян.
2016

Gumpert се завръща! Същите инвеститори, които купиха De Tomaso, сега искат да дадат втори живот на германския производител на бутикови автомобили. Apollo Arrow ще дебютира в Женева

Card image cap

В последния брой:

Архив >