Мюнхен обмисля забрана за движение на дизелови автомобили

Тревожни резултати след измерванията на вредните емисии: кметът на Мюнхен е на мнение, че решението е забрана за движение


16
юни
2017

Водачите на дизелови автомобили трябва да се съобразяват с все повече забрани в големите градове. След Щутгарт и Хамбург, Мюнхен също обмисля забрана за движение на дизеловите коли. „Колкото и да бих се радвал, ако можем без подобни забрани, толкова по-скептичен съм, как бихме продължили в бъдеще без тях“, заяви кметът на града  Дитер Райтер пред германския вестник „Зюддойче Цайтунг“. Резултатите от измерванията за нивото на вредните емисии по различни улици на баварската столица са повече от стряскащи. Допустимата от Европейския съюз средна стойност за азотни оксиди е значително превишена не само за натоварените и средно натоварените улици. Забраната няма да важи за дизеловите двигатели с Euro 6. Очаква се през настоящия уикенд министър-председателят на провинция Бавария Хорст Зеехофер да дискутира заедно с ресорните министри алтернативи на забраната за движение на дизелови автомобили в града.

Автомобилният производител BMW, чието седалище и производство са в Мюнхен, разкритикува забраните за движение на дизелови автомобили – според баварците има по-интелигентни мерки от ограниченията за движение. Сред тях са по-масовото навлизане на електрическата мобилност в градовете.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >