Новини » Мъж загива при опит за кражба на катализатор

Мъж загива при опит за кражба на катализатор

0309
2021

Мъж, който се е опитал да открадне катализатор от BMW, е бил убит, след като вдигнатият от него на крик автомобил пада и го размазва. Едва 25-годишният Даниел Стивънс от Понтипул, Южен Уелс, е намерен мъртъв от собственика на колата на паркинг на Хай Стрийт, Кимър, Порт – като случаят е от средата на август. Ценната част от изпускателна система щяла да бъде продадена за около 500 паунда (1140 лева). Заради неуспешната кражба трите деца на Стивънс остават без баща.

Противозаконното отнемане на катализатори далеч не е проблем само в България. За четвърта поредна година броят на откраднатите катализатори в Германия продължава да расте, разкрива ADAC. И докато за цялата 2020 са отчетени 420 случая на подобни кражби, само досега броят на противозаконно отнетите катализатори за Германия е 428. При това тази статистика включва само обявените пред полицията кражби – а много хора изобщо не се обръщат към органите на реда. Катализаторите са атрактивни за крадците поради използваните в тях ценни метали. Един от тях е родий – като за последните три години неговата стойност се е вдигнала няколко пъти – до над 500 евро на грам.

Най-дръзките крадци взимат между 100 и 600 евро на катализатор – а ако става въпрос за конкретен модел, дори и повече. А загубите са собствениците са големи – така например катализаторът на Toyota Prius струва 2257 евро, а цялата операция по смяната му заедно с допълнителните части достига 2960 евро (в Германия). Дори и кражбата да бъде призната от застраховката, обикновено германците трябва да платят и самоучастие в размер на около 300 евро, а заради дългото чакане на частта се налага те да седят до един месец без кола.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ