Мъж без книжка размаза Ford GT без застраховка, не можел да борави с ръчната трансмисия


4
май
2022

Да притежаващ ултрамощен суперавтомобил като Ford GT, но и да можеш да го контролираш, са неща, с които много хора биха се гордели. Но ако човек има възможност само да купи атлета с 550 к.с., но не и да овладее, в Мрежата бързо ще си получи безброй подигрваки. Поредното доказателство е катастрофа с екземпляр от екзотичния модел на Ford, размазан от 50-годишен водач в Бока Ратон, Флорида.

Злополучният шофьор не е пощаден от злобата в Интернет пространството. Коментарите варират от „Не заслужаваш тази кола. По-добре се блъскай с Mazda MX-5, тя не е толкова скъпа и по-малко хора ще те мразят“ до „по-добре ходи пеша“.

Поднасяне при превключване на предавките

Но как се стига до инцидента? Няколко американски медии цитират полицейски доклад, според който около 18 часа миналия петък спортният Ford е поднесъл и след това се е забил челно в палма. Особено пикантни са обстоятелствата и причината за катастрофата: мъжът зад волана заявил, че не е могъл да се справи с ръчната скоростна кутия. За инцидента той обвинява също старите гуми и прахоляка върху пътната настилка. Но интересните подробности не спират дотук: шофьорът е купил Ford-а във версията Heritage Edition от 2006 от аукционна къща в САЩ през април за сума, равняваща се на около 1,3 млн. лева!

Изключително неприятно обстоятелство в случая е фактът, че автомобилът, боядисан в красивата комбинация от оранжев и светло син цвят, характерни за Gulf, не е бил застрахован към момента на инцидента. Но така и така застраховката вероятно нямаше да бъде от полза на собственика, тъй като според полицията към момента на ПТП-то книжката на водача временно била обявена за невалидна.

Пред портала R&T злополучният шофзор признава, че е загубил контрол при превключване от първа на по-висока предавка. При катастрофата автомобилът се е движел с 35 мили/час (56 км/ч). Трудно е да се прецени дали информацията е правдоподобна предвид щетите по колата. Предницата на Ford-а е унищожена, предният капак на спортния автомобил  с централно разположен двигател е смачкан, въздушните възглавници са отворени. Трудно е да се оцени размерът на щетите, вероятно те струват десетки хиляди, да не говорим за загубата на стойност на автомобила – от този модел са произведени само 4038 бройки. При всички положения удареният Ford GT ще бъде ремонтиран, никой не би бракувал подобен автомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин