Музиканти превозили нелегално бившия шеф на Nissan Карлос Гон в кейс за музикални инструменти


2
ян.
2020

Впечатляващ обрат в историята на бившия шеф на Renault-Nissan Карлос Гон: въпреки забраната за напускане на Япония преди предстоящия съдебен процес за финансови престъпления, бившият мениджър изненадващо е напуснал страната и се намира в Ливан. Засега не е ясно, как въпреки стриктната забрана за напускане, Гон е успял да избяга от Япония. Ливанският сайт „MTV“ съобщава, че маскирана като музикална банда група от военни е влязла в къщата на Гон и след това бившият шеф на Nissan е напуснал дома си в един от кейсовете с музикални инструменти на музикантите.

Ливанските власти обаче съобщават за легално напускане на Япония и влизане в Ливан. Ливан няма спогодба за екстрадиране с Япония.

Гон избягал от „несправедливо политическо преследване“

Гон обяви във вторник, че бил избягал от Япония от „несправедливо политическо преследване“. Той вече не бил „заложник на манипулираната японска съдебна система“, посочил 65-годишният бив мениджър в писмено обръщение. Той не бил избягал от „справедливостта“, а от съдебна система, която „отказвала елементарни човешки права“ и според която вината на обвиняемия била предопределена.

Бившият топ-мениджър на френско-японския автомобилен концерн се намира в Бейрут – при съпругата си, „свободен“ и „много щастлив“. Адвокатите му не били информирани за пътуването на своя клиент. Те отричат информация на ливанска телевизия, според която Гон е напуснал нелегално Япония, скрит в кейс с музикални инструменти на музикална група.

Бившият шеф на Nissan прекара четири месеца в затвора

В Япония Гон прекара малко над четири месеца в ареста, а през април бе освободен под гаранция след второто си задържане. Наложена му бе забрана да напуска страната. Съдебното дело трябваше да започне през април 2020 г.

Бившият топ-мениджър не даде информация за своето бягство. Кръгове, близки до ливанското президентство съобщиха, че Карлос Гон, който има ливанско, френско и бразилско гражданство, е отпътувал от Турция с френски паспорт и с ливанската си лична карта.

По-рано японският адвокат на Гон Юничиро Хиронака , че паспортите на бившия мениджър на Nissan все още са у властите и че той е „доста изненадан“ от внезапното отпътуване на своя довереник. „Нямам думи“, заявил Хиронака, като допълнил, че за бягството на Гон  „нямало извинение“. Засега японското правителство не направило изявление относно бягството на Гон.

Гон е прекарал по-голяма част от детството си в Ливан

Според ливански медии Гон е избягал от Турция с частен самолет. Родителите на Гон са от Ливан, а самият той е роден в Бразилия. Прекарал е по-голяма част от детството си в Ливан.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин