Моят електрифициран уикенд с Renault Zoe

Редакторът Димитър Пешев прекара два дни с електрическото Renault Zoe и изпита нетипични за обикновен шофьор усещания

2402
2016

Петък, 16.00 часа. Пред централата на Renault-Nissan в София ме очаква моят електрически спътник за уикенда – Renault Zoe. „При сегашните температури пълният заряд на батерията ще ви стигне за около 120 км“, обясняват от пресслужбата на компанията. И действително иновативният „французин“ отчита оставащ пробег 122 км – за съжаление и при електромобилите официалните данни за консумацията нямат нищо общо с реалността, също както и при конвенционалните бензинови и дизелови. Според официалните проспекти Zoe трябва да изминава шампионските 240 км – но това не се случва във всекидневието. Тихо като призрак правя няколко кръгчета из София и оставям Zoe да нощува с оставащ пробег от около 80 км. Утре ще бъде ден за зареждане.

На обяд за електрони в ресторант „Омникар“: тук зарядното е много мощно и Zoe се „храни“ бързо

На обяд за електрони в ресторант „Омникар“: тук зарядното е много мощно и Zoe се „храни“ бързо

Събота, 10.00 часа.
Липсата на личен гараж ме отвежда до сервиза на мои приятели. Монтьорите веднага се скупчват около автомобила и започват да изследват техниката му. „Щом оттук се налива антифриз, значи има и двигател с вътрешно горене“, коментира един от майсторите. Но не – в действителност незамръзващата течност се използва за oхлаждане на електромотора, а Zoe не разчита на Range Extender за удължаване на пробега. Това е електромобил за защитници на околната среда. Време е да потекат електрони: изваждам зарядното устройство от чантата в багажника и мушвам кабела в гнездото, скрито под емблемата. Включваме кабела в контакта и очакваме буквичките Z.E. (от zero emissions – б.пр. „нулеви емисии“) да светнат в син цвят – това е сигнал, че зареждането е успешно. Диодите обаче мигат ту в синьо, ту в червено, а на дисплея на арматурното табло излиза надпис Check connection. Пробваме и с друг контакт, но Zoe отново отказва да приема електрони. За щастие дилърството на „Омникар“ в София работи и в събота, а там със сигурност ще ми дадат ток – в новия смисъл на този израз. И двете места за електромобили са свободни и аз веднага свързвам моето Renault към мощната зарядна станция (11 кВт). Симпатичната дама от рецепцията активира станцията със специална карта и само след около час Zoe е възстановило пълния капацитет на батериите си. Вече ще мога да шофирам по-спокойно и няма да ми се налага да изключвам парното, за да знам, че ще имам достатъчно оставащи километри.

Интериор на лишенията? Нищо подобно – електрическото Renault е изпипано и стилно, а купето е просторно. За парното се грижи топлинна помпа, която може да подгрява предварително купето по подобие на стационарен отоплител

Интериор на лишенията? Нищо подобно – електрическото Renault е изпипано и стилно, а купето е просторно. За парното се грижи топлинна помпа, която може да подгрява предварително купето по подобие на стационарен отоплител

Неделя, 0.00 часа.
Zoe неволно се превръща в транспортьор на цяла развеселена компания – от Бояна до Горубляне и обратно. „Забравил си да запалиш мотора“, майтапят се зевзеците с мен, въпреки че много добре знаят, че батериите са разположени някъде под задните им части, в дъното на автомобила. Със своите 88 к.с. и 220 Нм (достъпни почти мигновено) Zoe не се затруднява с товара си, а високата каросерия осигурява достатъчно място за главите. При това електромобилът се държи съвсем прилично най-вече благодарение на ниския център на тежестта.

Седалките са с вградени подглавници, с бледа текстилна тапицерия

Седалките са с вградени подглавници, с бледа текстилна тапицерия

Неделя, 15.30 часа.
Втори опит за зареждане в обикновен гараж – за съжаление Zoe отново отказва да напълни батериите си. Спасява ни зарядната станция в мол „България“. Тя е значително по-бавна от тази на „Омникар“ – защото тук зареждането става посредством обикновен контакт. Докато Zoe се зарежда, откривам доста добри коледни промоции – така Renault си тръгва с повече заряд за утрешния ден, а аз – с пълни торби. Какво пък, бяха точно дните преди Коледа…

Становището на Renault за зареждането
Новото зарядно тип „хамелеон“, което използва Renault Zoe, разширява възможностите за зареждане от различни видове станции. В същото време функционирането на зарядното предявява изисквания (общо състояние на мрежата, свръзки, импеданс, амплитуда, честота и др.) към електрическата мрежа на конкретната сграда (само в случаите при зареждане от битов контакт). Това изискване гарантира бърз и качествен заряд на една батерия с голям капацитет (22 кВтч).

Пробег 240 км

Мощност 88 к.с.

Цена от 57 990 лв.

Зареждане за 1 час*

Извод

Zoe е градски автомобил от бъдещето – достатъчно комфортен и зрял, за да се превърне в превозно средство за всеки ден. При наличие на подходяща инфраструктура и правителствени стимули модели като този трябва да станат масови в големите градове. Основната пречка за успеха му би била високата цена – близо три пъти колкото тази на базово бензиново Clio.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин