AUTO BILD България / Мощен, буен и подходящ за състезателната писта

Мощен, буен и подходящ за състезателната писта

Audi вече предлага TT RS и като Roadster. Също като купето и кабриолетът се задвижва от 5-цилиндров турбомотор с 400 к.с. Първите ни впечатления!


14
сеп.
2016

Audi TT RS вече се предлага и като Roadster с текстилен гюрук. Рецептата е: висока мощност и ниско тегло. AUTO BILD тества TT RS Roadster.

До 480 Нм въртящ момент

Под предния капак на дългия камо 4,19 метра компактен спортист се крие тайното оръжие на Audi TT RS. Благодарение на турбокомпресора 2,5-литровия 5-цилиндров агрегат развива внушителните 400 к.с. и въртящ момент от 480 Нм между 1700 и 5850 оборота в минута. И когато тази мощ се срещне с тежащия около 1605 килограма роудстър, се развихря истинска буря.

Покривът се отваря при скорост до 50 км/ч

Но първо естествено трябва да свалим гюрука. Натискаме бутона, чакаме около 10 секунди (като при това можем да се движим с максимум 50 км/ч) и след това натискаме интегрирания във волана като при Audi R8 стартов бутон. 5-цилиндровият мотор се разбужда със злобен рев, а ние се отправяме към състезателната писта Ярама до Мадрид. Изключваме ESP и превключваме предавките с лостчетата на волана – а с Launch Control и настроеното по нов начин двойно задвижване TT RS ускорява до 100 км/ч за 3,9 секунди. Който може да си го позволи, може да доплати за изместване на електронното ограничение на скоростта от 250 до 280 км/ч.

TT RS Roadster е невероятно пъргав

Но истинската сила на този расов роудстър се крие другаде – в бързото шофиране по завоите. Тъй като теглото на двигателя е намалено с 26 килограма и двойното задвижване позволява и поднасяне на задницата, откритото Audi се движи невероятно. Прецизно кормилно управление, светкавично бърза скоростна кутия с два съединителя и гарантиращо оптимално сцепление двойно задвижване – всичко това осигурява на TT RS невероятна пъргавина. По състезателната писта Audi се движи много стабилно и неутрално – без никакви следи от опасност от недозавиване.

Двигател и цена

Това удоволствие се повишава и от уникалния звук на 5-цилиндровия двигател. 2.5 TFSI изпълнява истинска симфония – нито един друг автомобил не осигурява такъв звук, неравният звук на „петака“ не може да бъде достигнат и от милиони бездушни 4-цилиндрови мотори. А уникалните OLED задни светлини (опция) с характерната си графика придават на TT RS и запомнящо се присъствие. TT RS Roadster струва минимум 135 500 лева, купето е по-евтино с около 5 500 лева (цени за Германия).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин