/ Мотоциклетите стават зелени

Мотоциклетите стават зелени

Не само стилът на каране е важен за екологията

Особено живеещите покрай натоварени градски и извънградски пътища често и с основание се оплакват от шума на мотоциклети. Но дивите и домашни животни също страдат от него. Затова ограничаването на децибелите е от важно значение при избора на двуколесни моторни превозни средства. Съществуват техники, при които с по-малко газ и по-ранно превключване на по-висока скорост може съществено да се редуцира шумът от мотопеди и мотоциклети.

Важно също така е карането с перспектива: когато не се налага да спирате, отпада ситуацията на неизбежно шумно форсиране на двигателя при увеличаване на скоростта. При предвидимо управление на мотоциклета светофари и завои също могат да се доближават внимателно и безопасно със спокойна и по-тиха скорост. След това можете отново да ускорите плавно, без да превключвате скоростта.

Ако си купите електрически мотоциклет или по-тих модел с ДВГ, също ще помогнете на природата. При покупката е добре да погледнете данните за нивата шум, които обявяват производителите. При покупка втора ръка на нови или ретро мотоциклети следва да се погледне дали не са преправяни. Принципно важи правилото, че с времето ауспуховите уредби стават по-шумни.

Със съответния стил на каране може съществено да намалите разхода на гориво и с това също да щадите природата. Колкото по-нервно се шофира, толкова повече се увеличава разходът. Гориво се пести също, когато редовно проверяваме налягането на гумите. Когато е спаднало, по правило също се увеличава разходът. Експерти предупреждават, че ширещото се в много форуми мнение, че по-високото налягане в гумите пести бензин, не е вярно. Това дори се отразява негативно на сигурността при пътуване.

Допълнителен фактор за разхода е теглото на мотоциклета. Ненужни приставки, като например неизползвани куфари не бива да бъдат разхождани безцелно сред природата. Допълнителното излишно въздушно съпротивление гълта още скъпоценно гориво. Според стила на каране, куфарите на мотора могат да увеличат разхода с до половин литър.

Лек път и поздрави,
Ралф Петров
Главен редактор
AUTO BILD България

Публикацията е част от рубриката „За повече сигурност и респект по българските пътища с Continental“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин