Монтоя: в IndyCar е много по-трудно, отколкото във F1!

2903
2016

Заради юбилейното издание на Indy 500 този сезон на IndyCar е по-специален. Къде в развитието си се намирате Вие и Вашият отбор?

Хуан-Пабло Монтоя: Тази година ще бъде много интересна. Последният сезон беше много добър. За съжаление не успяхме да спечелим шампионата, но като цяло всичко вървеше идеално. Сега започваме битката отначало и както винаги е трудно да кажем къде се намираме точно. Човек опитва да даде най-доброто от себе си и чак след това вижда къде се намира.

Миналата година загубихте шампионата с малко, но и спечелихте Indy 500. Кое е по-важно?

Определено Indy 500. Хората винаги си спомнят кой е спечелил Indy 500, а не шампионата като цяло. Странно, но факт. Същото е и на Льо Ман – който спечели там, е крал. Останалите състезания са с много по-малко значение.

Колумбиецът караше във Формула 1 от 2001 до 2006 г. и имаше славата на опасен на пистата и извън нея

Колумбиецът караше във Формула 1 от 2001 до 2006 г. и имаше славата на опасен на пистата и извън нея

Какво е специалното при Indy 500?

Пистата, преди всичко историята, всичко. Според мен хората не разбират колко бързо всъщност караме ние тук. От телевизионния карат се вижда, че е скоростта е висока, но това не може да се усети. Когато първия път бях в бокса и гледах как профучават колите покрай мен, се питах – „О, Боже, това наистина ли се случва?”. Човек обаче никога не трябва да има прекалено голям респект към Indy. Когато си мисли, че състезанието е специално, си създава вътрешно напрежение и се поставя в неизгодна позиция.

Кои са основните разлики между IndyCar и Формула 1?

На правите не сме толкова бързи, тъй като нямаме подкрепа от хибридна система, но за сметка на това се радваме на превъзходна притискателна сила и сме по-бързи в завоите. Като поведение в завой и спиране IndyCars са като старите болиди от F1. Нямаме сервоуправление и сме подложени на натоварвания до 5G – затова ни е много трудно. Формула 1 пробва да подобри състезанията в последните години. Със задното крило, DRS и т.н. обаче на човек не му се налага да се бори толкова ожесточено. При нас е важно да излизаш с добра скорост от завоите, за да можеш да изпреварваш другите.

Освен това всички автомобили са еднакви. Затова ти е все едно в кой тим си. Всеки има реални шансове за победа. Има някои неща, върху които можеш да поработиш, но основното е едно и също. Можеш да направиш снимка от настройката на колите и да я копираш. Това позволява на всеки малък отбор да бъде близо до върха и да бъде конкурентоспособен. Понякога последните са само на няколко десети от призовото място. Ако в квалификацията направиш и една грешка, веднага изпадаш надолу в подреждането. А ако във Формула 1 разполагаш с най-добрия болид, изобщо не ти се налага да се притесняваш за това.

Значи само в IndyCar печели най-добрият пилот?

Не, в IndyCar също действат различни фактори. Там е важно не само темпото на пилота, но и как се развива състезанието, каква е стратегията на тима и т.н. Човек разполага с бутон за изпреварване, който обаче има правото да използва само няколко пъти. Затова е важно да уцелиш правилния момент. Във Формула 1 можете да активирате DRS значително по-често, т.е. почти при всяка атака. В IndyCar много по-внимателно трябва да решаваш кога да натиснеш специалния бутон  – естествено, всеки го прави на старта или когато някой е прекалено близо зад теб. Ето защо е важно пилотът да бъде много добър стратег.

Липсва ли Ви Формула 1?

Не, там има прекалено много политика, което е жалко. Като дете винаги съм си мечтал един ден да карам там. Постигнах го, спечелих важни състезания и се наложих като добър пилот, но като цяло политиката разруши Формула 1.

Монтоя липсва на Формула 1, но не и тя на него

Монтоя липсва на Формула 1, но не и тя на него

Няма ли политика и в IndyCar?

Има, но не и в самия тим. Естествено, в самите серии винаги се намесва, но в отбора всички действаме като едно цяло.

Какво е състоянието на сериите IndyCar днес?

Хората обичат този спорт и се наслаждават да посещават състезанията. Атмосферата е сърдечна и релаксираща, автомобилите доставят удоволствие от шофирането и феновете забелязват това. Те могат да бъдат по-близко до болидите и до пилотите, самите ние всеки път имаме часове за даване на автографи. Не се крием, раздаваме се максимално за почитателите си. Това е спорт и фокусът е само върху него. В момента около разцепването на сериите през 90-те години много фенове се насочиха към NASCAR. Именно тогава NASCAR направи сериозна крачка напред, но според мен днес не върви в правилната посока и IndyCar си връща голяма част от публиката. Така че интересът към нас е добър. Ако можех да променя нещо, щях да добавя повече мощност.

Затворен кокпит: Монтоя по време на тестовете за Porsche

Затворен кокпит: Монтоя по време на тестовете за Porsche

На 40 години още сте топпилот в IndyCar. Във Формула 1 още на 36 човек е в залеза в кариерата си. Как така в IndyCar хората карат по-дълго, въпреки че без асистиращи системи болидите са по-сложни за управление?

Във Формула 1 се вдига голям шум около възрастта. Там човек трябва да бъде млад, когато започва да кара, и в един момент стига до връхната точка на развитието си. Според мен всеки от нас в IndyCar, дори и ние, по-възрастните пилоти, бихме могли да постигнем добри резултати във Формула 1. В IndyCar опитът е от огромно значение. Ако някой младок беше по-бърз от нас, старите кучета, ние щяхме да сме вън от сериите. Но ние продължаваме да печелим. Виждате, че всички опитни пилоти са напред в класирането – при това всяка седмица. Ние правим по-малко грешки, константни сме в резултатите си и печелим по-често.

През зимата вие тествахте за Porsche прототип LMP1. Искате ли в бъдеще да карате на Льо Ман?

Може би – да, може би – не. Не бързам да го решавам. Отидох на тестовете на Porsche за удоволствие и го получих. Щастлив съм с това, което правя в момента, и ще бъда, докато Пенске реши да ме задържи.

Вашият син Себастиан вече кара на състезания по картинг. Страхувате ли се за него като родител?

Не! В началото бях доста стресиран, но за да му покажа къде греши и как трябва да се поправи. Стремя се да го подкрепям с всичко, с каквото мога. В момента той кара за Birel и се справя добре. Има още много време – но и страст към състезанията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин