Модерният, нов Kia Rio

Kia направи фина шлифовка на двигателя, окачването и управление на модела

0102
2017

От Kia обновиха Rio. Предшественикът на модела се произвеждаше от 2011 г. и получи фейслифт през 2015 г. Новият е четвъртото поколение на модела и както винаги корейците са направили големи крачки напред по отношение на дизайна. Rio номер 4 наистина изглежда добре. Предницата е ниска, с типичната за Kia решетка. Следват по-дълъг преден капак в сравнение с досега, прави странични линии, възходяща задна колона и внушителна задница. Автомобилът изглежда солиден, буди доверие и определено ще се хареса на клиентите. AUTO BILD го тества.

Преди да се кача, хвърлям бърз поглед към кокпита. Приличен дизайн, високо качество и прегледност – има малък брой превключватели. Позицията на седене е много добра, а големите уреди се четат лесно.  Новият 7-инчов тъчскрийн на навигационната система владее Android Auto и Apple CarPlay. Размерите на новия Rio са почти непроменени – единствено дължината е пораснала с 1,5 сантиметра. Отпред има много място и хубави, големи седалки, а отзад разбира се е малко по-тясно – нормално за този клас автомобили. Но можем да кажем, че възрастните пасажери могат да пътуват сравнително удобно на задната седалка. А вместимостта на багажника се регулира от 288 на 325 литра.

Гамата от двигатели включва четири бензинови – 1,2-литров 4-цилиндров с 84 к.с., 1,4-литров с 99 к.с. и 1,0-литров 3-цилиндров със 100 или 120 к.с. Освен това се предлага и един дизелов 1,4-литров със 77 или 90 к.с. При първия ни тест изпробвахме ,10-литровия 3-цилиндров със 100 к.с. Модерният турбоагрегат с директно впръскване потегля доста пъргаво след минимално първоначално „замисляне“, ускорява Rio бързо и остава сравнително тих. Личи си, че от Kia са работили доста по фината шлифовка на модела, тъй като Rio притежава доста добра управляемост, трансмисията работи прецизно, управлението реагира по-добре в сравнение с досега, а окачването е станало по-зряло и по-комфортно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин