Моделите на Toyota като употребявани


13
юни
2021

Toyota е символ на надеждни и здрави автомобили. Дали обаче всеки модел на японците си струва като употребяван? Проверка на Yaris, Auris и компания!

Автомобилният производител Toyota е известен с това, че прави издръжливи автомобили. Наистина ли обаче автомобилите на марката са толкова добри, че клиентите ги карат дълги години без проблеми? В действителност моделите на японците се представят в доклада на TÜV за AUTO BILD по-добре от средния резултат. Това се отнася не само за икономичните малки коли, но и за големите и тежки SUV-ове.

Toyota Verso: калпав ауспух, страхотно окачване

Все пак нито един автомобил, който има износващи се части и е зависим от поддръжка, не е без някакви недостатъци. Така при осемгодишните Toyota Verso има проблеми с ауспуховата уредба. Също така при светлините се наблюдават по-чести дефекти в сравнение с останалите модели – при това още нба първия технически преглед.  Все пак при конкуренцията такива проблеми са доста по-чести и по-сериозни. При окачването Verso, както и неговият предшественик  Corolla Verso, се представят добре. Дори и на възраст ванът не страда например от теч на масло.

Toyota предлага от години и хибридния автомобили. Те пък имат съвсем различни проблеми: така например лошо впечатление правят спирачните дискове на Yaris Hybrid. Заради рекуперацията – тоест връщането на енергия – спирачките биват щадени. А когато спирачните дискове се използват прекалено рядко, се появява корозия. Иначе Yaris Hybrid няма слаби места.

Toyota Aygo • Toyota Aygo е идентичен в техническо отношение със Citroën C1 и Peugeot 108. При TÜV „японецът“ се представя значително по-добре от своите събратя по техника. Моделът е хвален най-вече заради окачването си. Освен това Aygo не познава теч на масло.

Слабите му места са спирачните дискове, които биват критикувани още по време на първия технически преглед. От втория технически преглед към критиките се прибавят и спирачните маркучи. Споменават се и проблеми със светлините.

Toyota Yaris • Семпъл и добър – такъв е следващият ни кандидат, Toyota Yaris. С фейслифта от 2014 г. малкият автомобил стана по-модерен благодарение на x-образната си радиаторна решетка. Освен това новият Yaris стана и с 16 см по-дълъг. Същата остава единствено надеждността му.

Малкият автомобил се представя добре във всички възрасти. Особено убедителни са окачването и управлението. Купувачите на употребявани автомобили трябва да обръщат внимание на светлините – за проверка са и спирачните маркучи.  

Toyota Yaris Hybrid • Всъщност Toyota Yaris Hybrid е перфектният автомобил. Икономичният малък автомобил се представя много добре. Само да не беше този лош резултат при спирачните дискове! Заради спирането  с рекуперация спирачните дискове на Yaris Hybrid се натоварват рядко и затова при техническия преглед правят не особено добре. Причината е системна и засяга хибридните модели. Ръчната спирачка, спирачните маркучи и тръбопроводи са добри.

Toyota Auris • Силно препоръчителен! Можете да си купите употребяван Toyota Auris почти без никакъв риск. Японският компактен модел, който преди се наричаше Corolla, след това Auris и накрая отново Corolla, показва само дребни слабости. А те засягат най-вече първото поколение (E15, от 2007 до 2012 г.). Случва се спирачните дискове да се износят по-бързо, или пък ръчната спирачна да създава проблеми; въпреки това и двете поколения на модела са препоръчителни, тъй като тези недостатъци не променят иначе добрия резултат при TÜV. Auris не познава проблеми с окачването и теч на масло.

Toyota Avensis • Той е просторен и добър, не се набива на очи – въпреки това Toyota Avensis не успя да убеди клиентите. Междувременно от Toyota спряха производството на модела от среден клас. Ако търсите солиден автомобил за пътуване на дълги разстояния на изгодна цена, то можете да се огледате в Avensis от втора ръка.

Единственото потенциално слабо място е осветлението. Тъй като мигачите не представляват скъп проблем, то Avensis си е направо препоръчителен. Около 13 000 лв. трябва да даде купувачът за произведен през 2018 г. Typ T27.

Toyota Verso/Corolla Verso • Много място на достъпна цена – това предлага Toyota Verso. Компактният ван, струващ от 10 000 лв., може да приюти до седем пасажера. При TÜV представянето му е добро – няма забележки относно окачването. Проверяващите не откриват и теч на масло. Недостатъците са при крушките на светлините – това обаче са дребни ядове и затова моделът е препоръчителен.  

Toyota RAV4 • Голям и небиещ на очи? Това не се отнася за Toyota RAV4! Тежащият минимум 1,6 тона и дълъг 4,60 метра SUV се представя убедително с издръжливостта си. Особено при окачването – иначе ахилесовата пета на SUV-овете – RAV4 се представя блестящо. Това важи и за четвъртото поколение на RAV4 (от 2013 до 2018 г.), както и за предшественика (2006 до 2013 г.). Като употребяван моделът се предлага на цена от 9000 лв. Купувачите трябва да бъдат внимателни с функционирането на спирачките при над десетгодишни екземпляри. Иначе няма никакви други сериозни проблеми.

Още по темата