Моделите на Fiat от 90-те години

1406
2018

При Fiat от 1991 г. Cinquecento влиза в стъпките на голямо наследство, тъй като малките модели на производителя от Торино го превърнаха в голям концерн. Новото „джудже“ е подчертано прагматично, а не толкова лайфстайл – въпреки това регистрира добри продажби.

Квадратна, практична, още по-добра: малката Panda получава фейслифт през пролетта на 1991 г. Също както и китайската мечка, някогашният милионен бестселър е заплашен от изчезване – затова е време за промяна.

Разкрасяване и за пионера при дизеловите двигатели с директно впръскване: като хечбек с голям заден капак Croma заема особена позиция през 80-те години. През 1991 г. Fiat прави широкообхватен фейслифт на Croma.

През 1993 г. Fiat Uno е наследен от Punto. Дизайнът на новия хечбек е дело на Giugiaro. Fiat обръща специално внимание на предотвратяването на ръждата, а година след дебюта Punto Cabrio допълва гамата на модела.

Да се наслаждаваш на живота всеки ден в собствена лодка: от 1995 това се превръща в постижима мечта. Barchetta („лодчица“) е отговорът на Fiat на Mazda MX-5, основателят на големия роудстър-ренесанс. 4-цилиндровия двигател с работен обем 1,8 литра е с мощност 131 к.с. Най-много модели Barchetta в днешно време има в германски „води“.

Не, родината му не е Емилия Романа. Fiat произвежда своето малко Ferrari между 1994 и 2000 г. при Pininfarina. Автор на тази впечатляваща каросерия е дизайнерът, отишъл по-късно при BMW, Крис Бенгъл. Това Fiat Coupé е класика на бъдещето – най-вече с 2.0 20V Turbo с 220 к.с.

Не биещият на очи италиански Passat: през 1996 г. Fiat лансира  Marea, седан версия на Bravo. На Marea е базиран и компактният ван Multipla, който поляризира мненията от 1999 г.


Читателите на AUTO BILD определиха Fiat Multipla за един от най-нелепите автомобили на всички времена. А самият миниван успя да стигне чак до Ню Йоркския музей New Yorker Museum of Modern Art. Питаме се: да не би дизайнерите на Fiat да са били махмурлии в понеделник или странният заоблен модел с четири фара е неразбран гений? Fiat губи смелостта си през 2004 г. – пет години след дебюта си Multipla е подложена на операция на лицето. През 2010 г. моделът е спрян от производство.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин