Моделите на Fiat от 90-те години


14
юни
2018

При Fiat от 1991 г. Cinquecento влиза в стъпките на голямо наследство, тъй като малките модели на производителя от Торино го превърнаха в голям концерн. Новото „джудже“ е подчертано прагматично, а не толкова лайфстайл – въпреки това регистрира добри продажби.

Квадратна, практична, още по-добра: малката Panda получава фейслифт през пролетта на 1991 г. Също както и китайската мечка, някогашният милионен бестселър е заплашен от изчезване – затова е време за промяна.

Разкрасяване и за пионера при дизеловите двигатели с директно впръскване: като хечбек с голям заден капак Croma заема особена позиция през 80-те години. През 1991 г. Fiat прави широкообхватен фейслифт на Croma.

През 1993 г. Fiat Uno е наследен от Punto. Дизайнът на новия хечбек е дело на Giugiaro. Fiat обръща специално внимание на предотвратяването на ръждата, а година след дебюта Punto Cabrio допълва гамата на модела.

Да се наслаждаваш на живота всеки ден в собствена лодка: от 1995 това се превръща в постижима мечта. Barchetta („лодчица“) е отговорът на Fiat на Mazda MX-5, основателят на големия роудстър-ренесанс. 4-цилиндровия двигател с работен обем 1,8 литра е с мощност 131 к.с. Най-много модели Barchetta в днешно време има в германски „води“.

Не, родината му не е Емилия Романа. Fiat произвежда своето малко Ferrari между 1994 и 2000 г. при Pininfarina. Автор на тази впечатляваща каросерия е дизайнерът, отишъл по-късно при BMW, Крис Бенгъл. Това Fiat Coupé е класика на бъдещето – най-вече с 2.0 20V Turbo с 220 к.с.

Не биещият на очи италиански Passat: през 1996 г. Fiat лансира  Marea, седан версия на Bravo. На Marea е базиран и компактният ван Multipla, който поляризира мненията от 1999 г.


Читателите на AUTO BILD определиха Fiat Multipla за един от най-нелепите автомобили на всички времена. А самият миниван успя да стигне чак до Ню Йоркския музей New Yorker Museum of Modern Art. Питаме се: да не би дизайнерите на Fiat да са били махмурлии в понеделник или странният заоблен модел с четири фара е неразбран гений? Fiat губи смелостта си през 2004 г. – пет години след дебюта си Multipla е подложена на операция на лицето. През 2010 г. моделът е спрян от производство.

 

Още по темата

Card image cap
Клубът на супербързите: Arash AF 10

25
юли
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
Голямата гордост на малкия град

13
апр.
2017

В източнобаварското градче Родинг бе създаден спортен автомобил, който благодарение на карбоновата си конструкция е екстремно лек. Направихме тест из родното градче на модела

Card image cap
Най-сигурните камиони на света: Mercedes-Benz Axor

31
юли
2017

Транспорт на пари, цистерни или превозни средства за планински преходи. Тези камиони са направени за екстремни условия. AUTO BILD ще ви покаже някои от тях!

Card image cap
Тези автомобили харчат най-много – част 3

22
авг.
2017

Внимание, тези модели са големи лакомници: представяме ви 30-те коли, които харчеха най-много по време на тестове на AUTO BILD

Card image cap

В последния брой:

Архив >