Модата на SUV-овете: стремеж към безсмисленото

Бихме направили онова, което можем, ако ни позволят това, което искаме. SUV-ът е декларация за намеренията на колела


5
сеп.
2017

Понякога аз и колегата Хайнрих  Лингнер седим на бюрото и размишляваме какъв автомобил бихме избрали, ако ни задължат да го караме до края на живота ни. Хайнрих казва Mercedes G – определеност, която не оставя много място на алтернативните варианти. Аз избирам Renault Kangoo, а Хайнрих ме обявява за мръднал. Накрая все пак се спирам на Land Rover 88 от серия III – автомобил със способности за оцеляване на хлебарка, който може да бъде ремонтиран с чук.

Land Rover 88
Автомобил, с който ще завладявате континенти. Във версия III все още е King of the Road

Покривът за тропически условия на модела е неизползваем за климата на Хамбург, но при всъдеходите като че става дума именно за това: те представляват деклариране на намерения за предизвикателства, пред които никой никога не би се изправил. Към момента 10,7 процента от всички купувачи в Германия се спират на всъдеход . Влияние им оказва мнението на автомобилните журналисти, които ги убеждават, че със SUV могат спокойно да теглят ремарке с кон. Колко от всичко клиенти, които са си купили всъдеход, притежават кон и ремарке? Искам да ми покажете всички които теглят някакви ремаркета със своя Tiguan, Qashqai или Х3 и се събират по поляни. Статистически погледнато, на всеки кон в Германия се падат по 1, 7 SUV-a, които го теглят.

Skoda Yeti GreenLine
Автомобил, с който ще печелите награди за екология. С предно задвижване, лек, екологичен, нисък и непригоден за движение извън пътя

Всъдеходът се отдалечава все повече от своята първоначална идея. Тъй като не биват използвани, офроуд екстрите отпадат една по една – първо понижаващите предавки и блокажите на диференциала, после и двойното задвижване, и накрая SUV-oвeтe стават и по-ниски. Накрая получаваме автомобил ката прехваления Skoda Yeti GreenLine. Колата изглежда като всъдеход, но дори и не си помисля да свърне извън пътя. Вероятно тези способности вече са без значение за клиентите и те се спират на версиите с предно или задно задвижване.

Dacia Duster
Автомобил, с който ще впечатлите прагматиците. Най-евтиният сред SUV-овете.

Разбира се, вярно е, че с концепцията си SUV-oвeтe обединяват предимствата на лимузините, комбитата и вановете: добър комфорт на возене, много място, интелигентна гъвкавост, по-добър обзор и ценената най-вече от дамите висока позиция на седене. Трябва обаче да се запитаме какво ще стане, ако все повече клиенти избират високата позиция на седене и накрая всички се качим един етаж по-нагоре. Това, че SUV-oвeтe вече имат все по-лош имидж, се дължи на динозаври ката Porsche Cayenne Turbo S или на 2,3-тонния великан Audi Q7.

VW Tiguan
Автомобил, с който ще плените клиентите на Golf. Изгодно и неповторимо приключение.

Иначе SUV-oвeтe се демократизираха – предлагат се на цената на малък автомобил, като Dacia Duster. Вместо Golf сега пред къщата паркира Tiguan, а BMW Х5 е алтернатива на Серия 5. И всички те ни уверяват, че по всяко време можем да поемем по нови пътища, стига да искаме. Нека го направим.

Audi Q7 V12 TDI
Автомобил, с който ще завладеете Абсурдан. Лаком, скъп, тежък

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин