Мобилно приложение издава „превъртян“ километраж

С програмката на Carly можете да проверите дали автоджамбазите не са правили измами с пробега на даден автомобил. Системата използва извода за диагностика и издава повечето измамници

0311
2017

В наши дни манипулациите на пробега са по-лесни от когато и да било. Включвате съответния уред, настройвате го на желаните километри и сте готови. Тази „врътка“ е любимата шмекерия на автоджамбазите, когато те искат да вдигнат цената на даден употребяван автомобил. Хитрите номера обаче могат да бъдат установени – например с приложението на Carly. С помощта на адаптер, който бива свързан към OBD-буксата, и въпросното „Арр-че“, техниката изчислява на база на пробега и моточасовете средната скорост на автомобила. Ако данните не съответстват на пробега, приложението сигнализира с аларма за евентуална манипулация. Авид Авани, един от създателите на програмката, разкрива, че 28 процента от тестваните с приложението BMW-та били „превъртяни“. В момента Carly се предлага в четири версии: за BMW, Mercedes, марките от концерна VW, както и специална за Porsche. В момента се подготвя поддръжка и на други брандове. Софтуерът струва 100 лева, същата сума трябва да подготвите и за адаптера. След голям ъпдейт приложението може да показва и статистическа информация за сравними модели. От Carly казват, че техният софтуер ще може да „отключва“ дори някои функции на автомобила.

„Четенето“ на паметта за грешки е елегантен начин да проверите пробега. В модерните автомобили има много електронни модули (напр. на климатик, трансмисия), които пазят данни за километрите – и то реалните, а не тези, които виждате. Обикновено джамбазите „пипат“ само пробега на таблото.

Автомобилните производители нехаят

От много време производителите могат да оборудват автомобилите си с чипове, защитени срещу манипулации – и това дори няма да бъде скъпо. Нито една компания обаче не го е направила досега – защо, остава загадка. В Германия манипулациите на пробега са криминализирани – но въпреки това по данни на ADAC oколо една трета от търгуваните на вторичния пазар автомобили са на нереални километри. А това е причина за сериозен икономически проблем – ако приемем, че за всяка „нагласена“ кола се печелят по 3000 евро отгоре, излиза, че годишно в Германия автоджамбазите прибират неправомерно по 7 млрд. евро! Измамите засягат всички модели – от Renault Twingo до Porsche 911. Eто защо първото нещо, за което лаиците трябва да се подготвят преди покупка, е недоверието към търговците. В наши дни човек трябва да се прави на детектив и да се порови в историята на колата, за да се увери дали километрите наистина са реални – било то с обаждания в сервизите от книжката или с контакт с предишните собственици.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин