Мобилна лаборатория ще тества масло в рамките на рали „Дакар“


21
дек.
2018

През януари 2019 ще бъде даден старт на най-големия рали маратон в света – 41-ото издание на „Дакар“ с обща дължина 5000 км, от които 3000 – в специални етапи. Тази година в надпреварата ще се включат 334 екипажа от 61 страни (67 мотоциклета/ATV-та, 126 автомобила и 41 камиона). Технически специалисти на мобилната лаборатория Gazpromneft-Lubricants ще провеждат тестове на маслата G-Energy при екстремните условия по пясъците на Перу.

Екипажите на MAZ-SPORTauto ще бъдат водени от миналогодишния сребърен медалист Сергей Вязович. Заредени с маслата G-Energy ще бъдат състезателни и поддържащи автомобили по време на цялото състезание. Специалисти от мобилната лаборатория ще събират проби, за да разберат как се представя маслото в тежките условия на ралито.

Мобилната лаборатория на Gazpromneft-Lubricants е уникален комплекс, който позволява експресен спектрален анализ. Лабораторията е оборудвана с три високотехнологични инструмента: Fluid Scan IR спектрометър, xSort xRF спектрометър и MiniVisc вискозиметър.

Fluid Scan IR спектрометърът оценява степента на стареене на маслото в сравнение с пробата от „пресния” продукт. Уредът измерва „изтощението“ на добавките, спада в алкалността (базовия номер), определя степента на замърсяване на продукта с охладителна течност, вода и сажди, както и степента на оксидация, сулфатизация и нитрация. Анализът на всички тези показатели позволява да бъде диагностицирано състоянието на системите по двигателя и да бъде оценена степента на стареене на маслото.

xSort xRF спектрометърът показва попадането на метални частици в маслото, които сигнализират за износване на компоненти по двигателя.

Вискозиметърът позволява да се измери динамиката в промяната на кинематичния вискозитет на маслото, който е свързан с поддържане на налягането в маслената система и с необходимата дебелина на масления филм за предпазване на отделните компоненти при триене. Измерените стойности позволяват откриването на дефекти и износването на компоненти по двигателя, наличието на замърсители и оценка на характеристиките на продукта.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >