/ Мобилната изложба „Гласът на колелетата“ представя историята на завод „Чавдар“

Мобилната изложба „Гласът на колелетата“ представя историята на завод „Чавдар“

Международният ден на музеите – 18-и май, бе почетен в Ботевград с изложбата “Гласът на колелетата“ – иконичните автобуси “Чавдар“ – предистория, емблематични години, разпад.“ Експозицията е създадена от екипа на музея, като съдържа рол-банери с богат снимков и документален материал, както и умалени макети на автобуси. Експозицията се основава на книгата на нашия колега Иван Колев, наречена “Автобусите на Ботевград“. 

Отправен момент в изложбата е началото на XX век, когато старият майстор Рачо Джамбов основава своята работилница в Орхание (днес Ботевград), разкрива директорът на музея Рени Петрова.  

Петрова допълва: „Изложбата съдържа 25 ролбанера. хронологически въвеждащи публиката в началото на XX век, когато старият майстор Рачо Джамбов основава своята работилница в Орхание, днешен Ботевград, в търсене на по-добър живот. Така се поставя началото. От негова работилница за каросерии, преходните години към национализация, създаването, утвърждаването и възходa на завод „Чавдар“ до голото поле, откъдето започва и завършва всичко. Успяхме да разгледаме и разучим целия архив на инж. Александър Гавалюгов и на неговите бивши колеги, сред които инж. Слави Боев, инж. Иван Балтов. Сканирахме стотици фотографии и документи, набирахме текстове, четяхме, редактирахме и прередактирахме.“

„„Гласът на колелетата“, все още звучи като екот на съдбите на ботевградчани – преки участници в събитията, живите свидетели, както и марката „Чавдар“, която постави печат върху политиките на мнозина управляващи, печат, който говори днес на новото поколение българи, независимо от затихналите, заличени мощи на завода. Екотът е силен и днес в този момент заради историята, която присъства неизбежно и невъзвратимо във времето, преди, днес и утре.“, добави в заключение тя и предостави думата на инж. Александър Гавалюгов.

От своя страна той сподели моменти от дългия си професионален път, изпълнен с нелеки решения. Благодари на музея за инициативата, чрез която ще продължи да се съхранява, обогатява и популяризира историята на емблематичния Завод „Чавдар“.

В Ботевград мобилната изложба ще остане само до 15-ти юни, след което се планира тя да потегли към други градове в страната. Следващата дестинация ще бъде Историческият музей в Правец, като до там изложбата ще бъде транспортирана с автобус „Чавдар“.

снимки: botevgrad.com

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин