Младежите на Peugeot Sport ще се фокусират върху Европейския рали шампионат през 2017 г.

2002
2017

От триумфа на 208 Rally Cup до славата на Peugeot Rally Academy има само една стъпка… Успоредно с изданието за 2017 г. с Peugeot 208 R2 във Франция, участието на Peugeot Sport в рали състезанията тази година ще отбележи и завръщане в Европейския рали шампионат (ERC) на FIA с 208 T16. Съществува естествена връзка между тези две привлекателни програми, тъй като Peugeot Sport следва политика на подготвяне и трениране на младите, изгряващи надежди в спорта.

От организирането на първия шампионат на Peugeot Sport преди 35 години, състезанието е спомогнало за началния тласък в световните кариери на няколко талантливи млади пилоти, сред които Жил Паници (през 1993), Себастиан Ожие (2007) и Кевин Абринг (2013). Тази година Peugeot Sport провежда петото издание на своя шампионат 208 Rally Cup, което ще бъде базирано на календар от седем кръга (макадам и асфалт) от Френския рали шампионат на FFSA. Освен наградите, които очакват да бъдат спечелени от най-добре представилите се за сезона, финалният победител в края на 2017 г. ще спечели заводска подкрепа от Peugeot Rally Academy в Европейския рали шампионат през следващата година.

Междувременно Пепе ЛОПЕС, победител в 208 Rally Cup през 2016 г., ще се появи в тазгодишния Европейски рали шампионат в цветовете на Peugeot Rally Academy заедно с победителя от 208 Rally Cup през 2015 г. Хосе Антонио Суарес, който ще се стреми да надгради потенциала си, разкрит през 2016 г. в Световния рали шампионат 2. И двамата испанци ще пилотират Peugeot 208T16 в новата серия U28 за млади пилоти с автомобили 4х4, създадена от Eurosport като част от Европейския рали шампионат през 2017 г.

208 Rally Cup: трамплин за млади пилоти

 „Календарът на 208 Rally Cup за 2017 г. включва три събития на асфалт и четири кръга на макадам. Затова е идеален за млади пилоти, които искат да усъвършенстват опита си във вълнуваща, конкурентна среда, докато се стараят да тласнат кариерата си напред“, отбелязва Лоран Гюйо, мениджър на шампионатите на Peugeot Sport. „Вълнуваме се от растящата популярност на 208 Rally Cup. Не по-малко от 49 пилоти – половината от които не са французи – се регистрираха за сериите през 2016 г. Освен на изключително високото ниво на 208 Rally Cup, аз вярвам, че неговият успех се дължи особено на качествената програма на Peugeot Rally Academy, която е голямата награда за крайния победител през следващата година.“

С цел да направи процеса на подготвяне и трениране още по-всеобхватен, Peugeot Sport – с подкрепата на Eurosport – въвежда нова характеристика за 2017 г., известна като „Junior Experience“ (Младежки опит). Пилотът, който оглави класирането при младежите по средата на 208 Rally Cup, ще има право на три индивидуални коучинг сесии за три кръга от Европейския рали шампионат през 2017 г. Програмата, която ще се възползва от приноса на утвърдени пилоти, ще покрива области от предварително проучване и водене на бележки до четене на пътеводителя и обяснения за гумите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин