Мистичният аристократ: „Single malt“ Jag XJ от Vilner

1507
2016

Редно ли е един автомобил да получава прякор? Редно ли е този прякор да е название на тип алкохол? В случая с аристократичната клубна атмосфера на този Jag XJ – повече от редно.

Кой е собственикът? Не знаем точно, но можем да разкрием черти от неговия характер чрез автомобила му. Една кола наистина може да говори за своя притежател, особено когато отношението на последния към личното му превозно средство е много повече от това на собственик към полезна вещ. Фактът, че този XJ е в семейството вече повече от десет години, е красноречив.

Последният проект на арт студио Vilner е базиран на Jaguar XJ от 2005 г., алуминиевата представителна британска лимузина, която идва от Полша. Колата притежава изключителна сантиментална стойност за своя собственик, който я поддържа в безупречно състояние. Това обаче не е достатъчно – аристократът иска интериорът на Jag-а да получи подобаващо внимание, което да бъде фино вписано в характера на колата.

Концепцията става ясна. Фина комбинация от винтидж нюанси, топлота и загатване за атмосферата на клуб за уиски и пури. Аристократична тежест, която да не е захлупваща, а освежена с присъствието и на светли тонове. Материалите? Бяло-бежова фина и раирана алкантара, както и мека кафява винтидж кожа.

Освен централните части на седалките и вратите, раирана алкантара са получили и страниците на трансмисионния тунел, както и сенниците. Традиционно изработената от твърда пластмаса кормилна конзола пък е обвита в кафява Алкантара, а самият волан, таблото и голяма част от интериора, са положени с кафява винтидж кожа, съшита с бял контрастен конец. Дори механизмите на предпазните колани са прибрани в чохълчета от кафява кожа.

Собственикът е искал да бъдат запазени всички дървени елементи, които Vilner вписва подобаващо в аристократизма на салона. Бродериите със семейния герб на подглавниците придават завършеност и еднозначност на този важен Jag. Усещането? Неподправена клубна атмосфера, в която липсва единствено стъкленицата със сингъл малц.

Не липсва дори специалната чанта, изпълнена в стила на колата, нещо, което е запазена марка на ателието. Изработена със същото внимание към детайла, тя е съставена от винтидж кожа отстрани, като горната и част е изпълнена от раирана Алкантара. Бродерията с герба завърша ексклузивността на пакета.

2005 Jaguar XJ, 4196 куб. см, 300 к.с., 420 Нм, 6-степ. автоматична трансмисия, задно задвижване, 1790 кг.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин