Министерството на младежта и спорта подкрепя българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2017

Българските отбори отбелязват десет години от първото си участие в престижното състезание с нов патрон

3003
2017

Министерството на младежта и спорта подкрепи българските отбори в Shell Eco-marathon 2017 в Лондон и изрази увереността си в успеха им като прие да бъде техен патрон. Като една от водещите институции в създаването на благоприятни условия за развитието на младите хора, министерството естествено споделя убеждението, че подобни инициативи предоставят ценни възможности за професионалното им развитие и бъдеща кариера.

„Министерството на младежта и спорта ще бъде патрон на българските ученици и студенти в Shell Eco-marathon 2017. Участниците трупат полезен опит и със своите изобретения са добър пример за връстниците си. Тази техническа надпревара насърчава тяхната инициативност в прилагането на придобитите знания и ги амбицира да водят социално отговорен начин на живот. Надявам се, че през следващите години екологичното състезание ще разгърне обхвата си, за да могат все повече ученици и студенти да се включат в него и да работят за изграждането на едно по-добро бъдеще. Министерството на младежта и спорта винаги е подкрепяло подобни каузи сред младите хора“, каза професор Даниела Дашева, министър на младежта и спорта.

Shell Eco-marathon обединява талантливи млади хора от различни държави в опитите им да проектират енергийно-ефективен транспорт на бъдещето. Те се срещат с много други успешни, интелигентни хора от различни краища на света и това ги вдъхновява да се учат, да бъдат все по-креативни и смели при изграждането на иновативни автомобили. Младежите придобиват и упражняват важни умения, които със сигурност ще им бъдат от полза в бъдещите им професии. Ето защо патронажът на Министерството на младежта и спорта е логична и естествена стъпка напред в разширяването на институционалната подкрепа за Shell Eco-marathon.

„Благодарни сме на Министерството на младежта и спорта за решението им да подкрепят Shell Eco-marathon 2017 като инициатива, която насърчава професионалното развитие на младите. -Състезанието поставя основите за изграждането на обещаваща кариера, тъй като дава възможности за създаване на ценни бизнес и социални контакти за цял живот. Убедена съм, че Shell Eco-marathon вдъхновява бъдещи лидери и ги мотивира да създават иновативни енергийно-ефективни решения за устойчива мобилност“, каза Камелия Славейкова,  изпълнителен директор на Shell България.

През годините и други държавни институции са подкрепяли също участието на отбори от България в Shell Eco-marathon – Представителството на Европейската комисия в България, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите и Националната комисия за ЮНЕСКО.

Тази година Shell Eco-marathon отбелязва своето 33-то издание и отново ще се проведе в Лондон на специално изградена градска писта, дълга 1,6 км., в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май. Паралелно с представянето на дръзките визии на участниците за интелигентен енергийно-ефективен транспорт, ще се състои и фестивалът „Изгради бъдещето“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин