Милиони за последното Porsche 993!

3010
2018

В САЩ се проведе търг за Porsche „Project Gold“: уникалното 911 Turbo в златист цвят бе продадено за 5,4 милиона лева. При това автомобилът дори няма разрешително за движение по нормални пътища!

Последното Turbo-Porsche 911 с въздушно охлаждане като нов автомобил: „Project Gold“ спечели на търг 5,4 милиона лева! На аукциона на RM Sotheby’s уникалното Porsche 911 (993) бе продадено на 27-ми октомври 2018 г. в Porsche Center Atlanta. Автомобилът бе създаден като единична бройка, произведена 20 години след приключване на серийното производство на 993. Не бе оповестено, кой е новият притежател на „Project Gold“. Автомобилът, възникнал на базата на оригинална каросерия на 993, има нов собственик за 5,4 милиона лева. Чистата печалба в размер на 5 милиона лева отива за фондация Фери Порше, основана през 2018 г. по повод на юбилея „70 години Porsche спортни автомобили“ и която подпомага деца и юноши.

70-тият рожден ден на Porsche спортни автомобили бе повод за Porsche Classic, да се заеме с Project Gold. Още преди пускането на пазара на Taycan, първият изцяло електрически модел на Porsche, възниква идеята, да бъде произведен изцяло нов автомобил на базата на оригинална каросерия от 993. За периода на производство от година и половина са произведени и сглобени над 6500 оригинални части.

По отношение на външния вид инженерите на Porsche Klassik са се ориентирали по дизайна на 911 Turbo S Exclusive Series на 991 (на снимката автомобилът се вижда на заден план). Моделът е с характерните странични вентилационни отвори, черни джанти със златисти дизайнерски линии и черен интериор с черни седалки със златисти апликации. Уникалното Porsche е задвижвано от изцяло нов 3,6-литров битурбо агрегат с най-голямата към онзи момент мощност от 450 к.с. 911-ката е лакирана почти изцяло в златист лак, като отделни апликации са в черно. На 27-ми септември 2018 г. автомобилът бе показан за първи път в Лагуна Сека (САЩ).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин