Мечтаете за евтин електромобил до 40.000 лв.? VW ID.2 ще е значително по-скъп

3108
2022

VW ID.2 трябваше да бъде достъпен за всички електромобил. Бившият шеф на Volkswagen Херберт Дийс обяви през миналата година, че базовият модел, който ще се появи на пазара през 2025 г., ще струва 40.000 лв. Тоест, значително по-евтин от повечето електромобили на пазара към момента. Обещанието относно цената на този буквален Volkswagen (народен автомобил) няма да бъде спазено.

Причината е във по-високите цени на суровините за производство на електромобили, обяви шефът на марката VW Томас Шефер в интервю.  –Затова клиентите трябва да приготвят няколко хиляди повече – по-точно с 25 процента – в сравнение с първоначално обещаната цена. „Все пак моделът ще струва под 50.000 лв.“.

Но колко точно? На въпрос, дали ID.2 ще струва значително под 50.000 лв., шефът на марката не дава конкретен отговор. „Зависи от това, дали цените на суровините няма да поскъпнат още“, заяви Шефер.

В световен мащаб концернът се бори със закъснение на доставките и затруднения с логистиката. Шефер уверява, че VW не са единствените със затруднения: „В Мексико произведените автомобили не могат да бъдат транспортирани от завода поради липса на товарни камиони. Име недостиг на капацитети от кораби, отчасти кораби бяха блокирани на пристанището в Шанхай. Няма спор – глобалните вериги за доставки са под натиск“.

Всъщност шефът на марката наблюдава положителна тенденция. Производството се стабилизирало „стъпка по стъпка“, а търсенето оставало високо. Поръчките били на рекордно ниво.

Още по темата