Механик размазва Ferrari на клиент за 6 млн. лева

2001
2022

Почитателите на Ferrari трябва да бъдат силни, докато четат тези редове. В холандския регион Баарн едно от 400-те произведени Ferrari Enzo е претърпяло тежка катастрофа. При това зад волана на суперавтомобила с 660 к.с. най-вероятно е седял не неговият собственик, а механик!

Инцидентът е станал във вторник преди обяд (18-и януари 2022) близо до Амстердам. Според очевидци на мокър път водачът е загубил контрол над струващия 6 милиона лева „италианец“, в резултат на което машината се удря в дърво с дясната си врата. Щетите са брутални, както разкриват публикуваните в Instagram снимки на акаунта Jeffrey de Ruiter (@jeffrey_de_ruiter_photography). И двете десни колела са откъснати, един фар липсва, а карбоновата каросерия е пострадала сериозно. Освен това се вижда, че въздушните възглавници са отворени – напълно очаквано при подобен удар. Комичното: на седалките са поставени калъфи, каквито сервизите използват, за да не цапат автомобилите на клиентите си. При това на кратко видео, разпространено в Мрежата, се вижда, че Enzo-то е със зелен (дилърски) регистрационен номер. Този факт допълнително затвърждава тезата, че зад волана при катастрофата е бил не собственикът на автомобила, а служител на сервиза.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jeffrey de Ruiter (@jeffrey_de_ruiter_photography)

Произвежданото в периода 2002-2004 Ferrari Enzo е предшественикът на LaFerrari. Освен с клиновидните си форми и носа като при болид от Формула 1, моделът е известен и със своя 6-литров атмосферен V12-двигател, генериращ 660 к.с. и 657 Нм максимален въртящ момент. Благодарение на теглото от едва 1365 кг Enzo ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 сек и достига максимална скорост 355 км/ч. Първоначално замисълът е бил моделът да бъде пуснат в серия от 349 бройки, но заради високото търсене италианците решават да направят още 50 екземпляра, към които през 2005 добавят още един, за да закръглят серията. Именно този последен екземпляр е предаден на папа Йоан Павел II, който пуска суперавтомобила на търг. Enzo-то достига цена 1,055 млн. евро, които биват дарени на катастрофалното цунами, поразило брега на Индийския океан през 2004.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин