Меката на суперавтомобилите

1908
2016

Monterey Car Week вероятно е най-пищният автофестивал. Богаташи се разхождат из Пебъл Бийч с програмата под ръка и пият шампанско. Преди всичко, мястото на срещата в спокойното калифорнийско градче е целогодишно автошоу на суперлативи: c много шум са представени изключителни нови автомобили и прототипи като Mercedes-Maybach 6. И при търговете на пет аукционни къщи се продават за стотици милиони долари впечатляващи класики.

Горещи „италианци“ на калифорнийския бряг

Сред тях има изключително горещи „италианци“. Най-интересният е Lamborghini Countach LP 400 Periscopica от 1976, продаван от Gooding. Направени са само 160 бройки. Този екземпляр, още в оригиналния цвят „Blu Tahiti“, последно е принадлежал на колекционер от Дубай. Прогнозна цена: 1,2 до 1,5 милиона долара. А Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Competizione от 1960 г. трябва да е значително по-скъпо – може да достигне до 18 милиона долара. Не чак толкова скъпо, но много специално е Ferrari 165 GTB/4 Daytona Shooting Brake. Предлага се „само“ за един милион долара. Най-функционалният от „южноевропейците“ е единична бройка.

Германски спортисти с история

Феновете на Porsche могат да се очароват от прототипа на четирицилиндровото 912. От Porsche 356B/912 Coupé Prototyp (1965), първите коли на Porsche, внесени в САЩ, са останали само две бройки. Едното от тях се продава на търг от аукционната къща Mecum и трябва да струва около 1,2 милиона долара. Също толкова скъпо, но много по-ново е 959 Komfort от 1988 г. Това е един от 242-та направени Komfort-модела. Единствено по рода си е BMW 507, собственост на Елвис Пресли. То е реставрирано от BMW Classic и ще бъде показано на Пебъл Бийч, но няма да е за продан.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин