Между домашните и отсечките: Денис Станчовски за първите си стъпки в моторспорта

16-годишен пилот е най-младият участник в едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Въпреки крехката си възраст Станчовски демонстрира много добра скорост и на рали „Сливен” доказа, че се превръща във все по-достоен конкурент на шампиона Симеон Симеонов


5
сеп.
2017

Какви са ти впечатленията от рали „Сливен”?

Много добри. Това е много хубаво рали, аз го карам за първи път, обаче съм много доволен, много ми хареса, с много хубави отсечки, технични, на почти всяка се сменя асфалтът, трябва за всяка да сменяш стила на каране.

Защо избра именно Hyundai Racing Trophy за първите си стъпки в автомобилизма?

Мисля, че е много по-добре да започнеш кариерата си с нов Hyundai като този вместо с някоя 15-годишна кола, която само би ми създавала проблеми.

Като стана дума за проблеми, вярно ли е, че ти си много добър с отстраняването на проблеми по автобуси?

Когато се налага, помагам в гаража на баща ми. Той се занимава с международен транспорт, с автобуси и понякога, когато се наложи, съдействам с каквото мога.

След това състезание видяхме, че ти много се доближаваш като скорост до новия шампион Симеонов, спечели доста отсечки. Готов ли си да рискуваш повече, за да го победиш, или ще заложиш на по-сигурна езда и ще изчакаш достигането на по-висока скорост с времето?

Бих искал да съм на първо място в следващото състезание, ще видя как ще се развие то и ще преценим.

И все пак, би ли рискувал?

Да, бих.

Какво е най-важното нещо, което научи в дебютния си сезон?

Най-важното нещо е да си много спокоен преди всяка отсечка, да бъдеш съсредоточен, да не се занимаваш със странични работи.

Имаш ли пилот идол?

Има много добри пилоти, но като цяло – може би, Михаел Шумахер.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин