Междинни резултати за операция „24 часа скорост“

1904
2017

Операция „24 часа скорост“, инициирана от TISPOL, стартира тази сутрин в 06:00 часа на територията на цялата страна. В нея са ангажирани общо  153 служители на Пътна полиция, които осъществяват контрол за превишена скорост от водачите МПС. На 176 места са разположени стационарни и мобилни камери. До момента със стационарни технически средства са установени 150 нарушения, а с мобилни –  779 . 99 от засечените нарушения са превишаване на скоростта в населени места с над 50 км/ч.

Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от  бързото шофиране. В рамките на операция екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта.
Подобна операция се провежда от TISPOL от 2013 г. Миналата година в нея се включиха  12 906 пътни полицаи от 22 страни на Европейския съюз, които провериха 2 463 622 моторно-превозни средства. Обобщено за целия ЕС е установено, че 4,97% от водачите на моторни превозни средства са шофирали с превишена от разрешената скорост.

„Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени. Затова и ние, като членове на TISPOL, се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни и стационарни камери ще бъдат ангажирани за контрол на скоростта, така че ще се следи за спазване на максимално допустимата скорост по пътищата и ще се налагат санкции на нарушителите“, поясни началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски.   Подобна операция се провежда за трета поредна година, припомни ст. инспектор Росен Рапчев. По думите му „ в деня, в който се осъществява толкова мащабен контрол на скоростта, шофьорите се движат по-внимателно, което допринася за рязкото намаляване на пътните инциденти“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин