AUTO BILD България / Мегаватовият хиперавтомобил

Мегаватовият хиперавтомобил

Китайската компания NextEV представи в Лондон електрически хиперспортен автомобил. Nio EP9 разполага с четири електродвигателя и мощност 1360 конски сили!


21
ное.
2016

В благородната атмосфера на лондонската галерия Saatchi китайската компания NextEV представи първия модел на марката си Nio – електрически суперспортист с мощност един мегават. EP9 е задвижван от четири електродвигателя – всеки с 250 кВт. Така колата развива общо 1360 конски сили! Два от електромоторите са на предната ос и два – отзад. Спринтът от 0 до 100 км/ч се извършва за по-малко от 3 секунди, а максималната скорост е 313 км/ч.

Редакторът на AUTO BILD Хауке Шрийбер при премиерата успя да се докосне до ЕР9.

Редакторът на AUTO BILD Хауке Шрийбер при премиерата успя да се докосне до ЕР9.

Цени? Още са в тайна!

Пробегът по данни на Nio е 427 километра. „Уличната бегачка“, приличаща на болид от Льо Ман, трябва да се зарежда само за 45 минути. С ЕР9 Nio иска да вложи на пътя технологиите, които NextЕV разработва във Формула Е. Първите шест бройки на хиперспортиса NextEV вече са продадени на китайски милионери. Цената на изработените ръчно в Англия машини не е упомената – но само разходите за производството възлизат на 1,2 млн. евро. Предвижда се в Китай да започне направата на малка серия от електромобила. Дизайнерският тим от Мюнхен е готов и с втори модел. Официалните продажби на колата ще започнат през 2018 г., а ако са успешни, електромобилът ще бъдат пуснат и на германския пазар до 2020-а. А откъде идва финансирането? Създателят на NextEV Уилям Ли е успял да убеди много инвеститори да застанат зад проекта му. По време на презентацията в Лондон човек получава усещането, че парите не са проблем.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >