Машините са кучки


19
апр.
2021

„Шофирам автомобила си в Пловдив. Губя се, пускам GPS. Той обаче също се губи и ме напътства – поемете на север, после поемете малко на изток. После взеха да светят някакви лампи по таблото, после стана още по-страшно… Едвам се намерих. Помислих си: Е, май по-лошо нямаше как да се получи!“ Искреното вербално възмущение се чете и в очите на Иво Стаменов ОттО, автора на ръчно изработените дървените автомобили, които AUTO BILD България връчва всяка година на най-успешните модели, отличени в конкурса TEST THE BEST.

Премеждията на Иво Стаменов ОттО вдъхновяват Гергана Димитрова и Здрава Каменова да напишат текст за пиеса. В нея машините превземат и доминират всяко свободно кътче от ежедневието ни. Ако автомобилът се развали насред някаква пустош и батерията на телефона е свършила, това може да се окаже рецепта за малък панически пристъп, но и за поредица от забавни перипетии.

Някои от въпросите, които поставят актьорите Здрава Каменова и Александър Митрев в представлението „Машините са кучки“: Могат ли машините да ни разбират и какво мислят за нас? Какво точно очакваме от техниката? Можем ли да създадем съвършена машина, ако самите ние сме несъвършени и колко валидни са днес трите закона на роботиката на Айзък Азимов?

„Ама разбира се, че машините са кучки!“, категоричен е Иво Стаменов ОттО. „Те ни правят на маймуни, после ние ги правим на маймуни.“ И всичко това, от гледна точка на зрителя в залата, е много положително зареждащо и смешно.

Особено когато екипът на и зад сцената е зверски добър. След успешната премиера представлението ще се играе отново на 28 април в Сити Марк Арт Център. Подробности и билети на www.cmart.info

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин