Новини » Светът на Фолксваген » Новости » Матрични LED фарове и частично автоматизирано шофиране за Volkswagen Taigo

Матрични LED фарове и частично автоматизирано шофиране за Volkswagen Taigo

2012
2021

Матрична система на предните LED светлини IQ.LIGHT. Отлична видимост, максимално удобство и още по-високо ниво на безопасност – с матричната система на предните LED светлини IQ.LIGHT, в стандартното оборудване на новия Taigo от ниво на  оборудване Style нагоре се внедрява нов еволюционен етап в сферата на автомобилните светлини. По този начин Volkswagen напредва в процеса на демократизация и предоставяне на иновативната LED система на светлините на максимално широк потребителски кръг във всички класове – чак до пазарния сегмент на малките автомобили. Наред с новия Taigo, тази система се използва и в Touareg, Passat, Golf, Tiguan, Tiguan Allspace и най-новото издание на Polo, както и в електрическите ID.3 и ID.4. Системата използва матрица от осем светодиодни елемента във всяка от предните светлини и включва различни и отчасти интерактивни функции като Dynamic Light Assist, които правят шофирането в здрач или тъмнина още по-комфортно и безопасно.

Асистираща система IQ.DRIVE Travel Assist. Специалистите на Volkswagen са обединили съществуващите до момента и новите асистиращи системи под общата марка IQ.DRIVE. Основно място при нея заема системата Travel Assist, която позволява частично автоматизирано шофиране в Taigo и може да съдейства на водача при управлението, спирането и ускорението на Taigo при скорост на движение между 30 и 210 км/ч. За да направи всичко това възможно, Travel Assist разчита на различни високотехнологични функции, сред които адаптивния круз контрол АСС (Adaptive Cruise Control) за контрол на скоростта и дистанцията в надлъжна посока и системата за асистенция при поддържане на лентата на движение Lane Assist за управлението на автомобила в напречна посока. Чрез радарната система в предната част на автомобила и фронталната видеокамера зад челното стъкло, Travel Assist може да поддържа желаните от водача скорост, лента и разстояние до превозното средство отпред. Системата се включва с помощта на бутона Travel Assist върху новия, облицован с кожа мултифункционален волан на Тaigo, като водачът запазва своята отговорност за управлението и трябва да държи ръцете си на волана дори при активен режим на работа на IQ.DRIVE Travel Assist – задължение, което електрониката на Taigo контролира чрез капацитивните панели на повърхността мултифункционалния спортен волан. Капацитивната функция е изключително ефективна и надеждна дори при продължително движение на равни и прави участъци.

ACC с превантивни функции. Последното поколение на адаптивния круз контрол АСС (Adaptive Cruise Control) работи съвместно с DSG транмисията и навигационната система, за да отчете и да приложи превантивно в управлението на автомобила актуалната информация за локалните ограничения на скоростта, знаците за начало и край на населените места, обикновените и кръговите кръстовища. За тази цел асистиращата система използва информацията от фронталната видеокамера, както данните за местоположението на автомобила от GPS сензорите и топографските данни в картите на навигационната система. По този начин новият ACC се превръща в своеобразна интелигентна система за круиз контрол и е добър пример за това как познатите асистиращи системи непрекъснато се обединяват, подобряват и преминават във фазата на автоматизираното движение. Освен това, в съчетание с трансмисия DSG, системата ACC в новия Taigo може да намали скоростта автоматично до пълно спиране зад превозното средство отпред. След последващо активиране от страна на водача, работата ACC се възобновява автоматично.

Системи Side Assist, Lane Assist и Rear Traffic Alert. Стандартното оборудване на новия Taigo включва асистиращата система за поддържане на лентата за движение  Lane Assist, а ако новият CUV бъде поръчан с опционалния пакет асистиращи системи, включващ системата за странична защита Side Assist, функциите на тези две системи се сливат. В този случай автомобилът разполага и със система за предупреждение за наличие на напречно движещи се превозни средства зад автомобила Rear Traffic Alert, както и проактивна защита от сблъсък Front Assist и система за наблюдение за опасности в зоната около автомобила с разпознаване на пешеходци и велосипедисти. Пакетът асистиращи системи може да спомогне за предотвратяване на сериозни произшествия на пътя, като предимствата му са особено ефективни в две ситуации. При движение по магистрала системите регистрират наличието на изпреварващи с висока скорост или бавно движещи се в задръстване превозни средства в мъртвите зони от полезрението на водача, предупреждават го за тях и при нужда задействат управлението чрез Lane Assist за задържане на автомобила в лентата и предотвратяване на евентуална опасна ситуация. Втората ситуация касае излизането на заден ход от място за паркиране, където системата от сензори е в състояние да регистрира приближаващите отстрани превозни средства преди те да влязат в полезрението на водача и да го предупреди отрано за опасността.

Система за автоматично аварийно спиране Front Assist. Системата Front Assist, която е част от стандартното оборудване на Taigo, използва вграден в предната част на автомобила радарен сензор, за да следи непрекъснато разстоянието до движещите се отпред превозни средства. Системата оказва съдействие на водача в справянето с критични ситуации, като подготвя предварително спирачната система за максимално бързо задействане, предупреждава водача за необходимостта от предприемане на действия – първо чрез визуални и звукови сигнали, а после и чрез подаване на кратък предупредителен спирачен импулс. Ако водачът не задейства спирачките достатъчно интензивно, системата автоматично генерира необходимото за ефективно спиране и предотвратяване на сблъсъка налягане в системата. Ако водачът изобщо не реагира, Front Assist задейства спирачките автоматично, за да даде на водача повече време за реакция. Освен това системата подпомага водача, информирайки го в случаите на твърде опасно намаляване на разстоянието до превозното средство отпред, а в допълнение към способността за отчитане на дистанцията до други моторни превозни средства, предлаганата в Taigo най-нова версия на Front Assist разпознава и движещи се в лентата отпред пешеходци и велосипедисти – при това не само денем, но и в тъмната част от денонощието. Веднага щом бъде установена опасност за пешеходец или колоездач, Front Assist предупреждава водача и при необходимост спира автомобила в рамките на ограниченията на системата. Системата Front Assist включва и функцията City Emergency Braking.

Продължете на следващата страница

Още по темата

ƒ