Материалите на бъдещето: BMW залага на естествени влакна

1005
2022

Нови материали навлизат в автомобилостроенето. BMW например възнамерява в бъдеще да използва повече компоненти от поникващи отново суровини.

От десетилетия  BMW са активни на тема лека конструкция и наскоро използва в състезателния си автомобил нови материали, които по-късно ще бъдат използвани в автомобилите от големи серии. Чрез BMW iVentures баварският производител на автомобили инвестира в швейцарската фирма Bcomp, един от водещите производители на леки материали от естествени влакна.

От BMW се надяват на нов тласък от сътрудничеството най-вече за спортните и състезателните си автомобили, но също така и бъдещите серийни автомобили на марката ще бъдат произвеждани с ноу-хау-то на швейцарците от Bcomp.

„Дълготрайността на продуктите става все по-значима и в автомобилния спорт. Затова се радваме, че приветстваме Bcomp като официален партньор на BMW M Motorsport и да работим заедно за оборудването на BMW M4 GT4“, каза Францискус ван Меел, председател на Управителния съвет на BMW M GmbH.

Природата е образец за 3D-структури

Вдъхновено от естествените влакна на листата, разработеното от Bcomp подсилване на различни компоненти на автомобила осигурява  максимална здравина при минимално тегло, създавайки 3D-структура на едната страна на тънкия елемент. Това позволява използването на по-малко количество материал и редуциране на теглото, разходите и материалите за производство.

CO2-емисиите намаляват значително

Други, разработени от швейцарските инженери усилвания, демонстрират видим слой от плоски влакна, която заместват CO2-неутрално покриващия материал. Така могат да бъдат спестени до 70 процента от вътрешните пластмасови тапицерии, което ще намали сериозно CO2-емисиите в производството – с до 60 процента.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин