Марко: „Верстапен не е клонинг на Фетел”

Преди GP на Испания назначението на Макс Верстапен беше силно критизирано – но вчера младият холандец спечели състезанието и стана най-младият победител в историята на Формула 1

1605
2016

За Хелмут Марко радостта след победата на Макс Верстапен в Барселона беше особено голяма. Консултантът на Red Bull по въпросите на моторспорта напълно защити решението си след GP на Русия да замени Даниел Квиат с Макс Верстапен. В разговор с AUTO BILD австриецът ликува: „Не мога да повярвам как 18-годишен пилот успя да кара до края на състезанието с толкова лоши гуми. Той е нещо невероятно.” Устите на всички критици на политиката по избор на персонал в Red Bull бяха затворени. Марко обаче призна: „Не беше съвсем лесно да убедя всички да пуснем Макс зад волана.”

Верстапен стана най-младият победител в историята на Формула 1 – титла, която до момента имаше друг кадър на Red Bull – Себастиан Фетел. Но Марко стана малко раздразнен от въпроса дали идва нов Фетел. „Ние нямаме нов Себастиан. Той е Макс Верстапен. Всеки пилот от отделна личност, с която работим и живеем. Никого не клонираме тук”, обясни видимо доволен австриецът. „Толкова дълго нямахме успех, а сега дойде тази неочаквана победа – и то от Верстапен. Това е величествено!”

Самият Верстапен се представи точно толкова готино след финала, колкото и на пистата. „Не съм плакал, но по време на цялата обиколка след края крещях, докато не ми стана топло”, смее се изгряващата звезда във Формула 1. Едва „пет обиколки” преди финала младият холандец започнал да усеща, че действително можел да спечели победата, „защото зад мен Кими започна да изпитва проблеми с гумите.”

Същински кошмар се оказа състезанието за съотборника на Верстапен Даниел Рикиардо. Австралиецът, който накрая спука гума, не можа да завърши своето временно лидерство дори сред първите трима – до проблема Рикиардо вървеше четвърти, борейки се с Фетел. „Естествено, Даниел е каръкът на деня, но ние трябваше да направим стратегия, с която да противодействаме на Ferrari”, аргументира Марко схемата с трите питстопа.

И докато Рикиардо тъгуваше, в лагера на Red Bull в Испания още един пилот ликуваше – Карлос Сайнц-младши стана шести и поздрави своя бивш съотборник: „Това е прекрасно за Макс и за цялото семейство на Red Bull. Надявам се един ден да мога да се боря за победи с него така, както се борихме за осмото място или за влизане в Q3”, каза синът на легендарния рали ас.

Експертът Мартин Брандъл похвали Сайнц за думите му. „Сигурен съм, че той се чувства малко прецакан. Но той трябва да види в ситуацията трамплин и за себе си и да открие положителните шансове”, каза Брандъл. „В Toro Rosso малко или много те бяха равностойни. Това означава, че в същата ситуация може би Сайнц нямаше да се представи много по-различно от Верстапен. И отборът знае това.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин