Малкият рай в Санкт Паули

Тук животът тече в умален размер… Каним ви на посещение в магазина, в който от почти 100 години се продават умалени модели на автомобили

0302
2016

Заобиколен от кутиите на своите модели, Джони Клиш седи пред нас и ни обяснява колко приятно е да се работи тук, в квартал Санкт Паули: „Просто ми доставя удоволствие да говоря с клиентите. Обичам хората.“ И може би точно това е причината най-старият магазин за модели в Германия все още да съществува.

За деца и възрастни неголемият търговски обект Modellbau Rettkowsky на Паулиненплац в Хамбург е като миниатюрна страна на чудесата – малък автомобилен рай в сърцето на кв. Санкт Паули. В картонени кутии тук можете да се сдобиете с модели както на коли, така и на кораби и самолети. През 2019 г. магазинът ще навърши 100 години. Клиш (53) е продавач тук вече 20 години.
Джони държи на магазина си, който заради скромните си размери веднага бие на очи между високите жилищни блокове. Пред витрината постоянно се спират деца, възрастни минувачи, а понякога дори строителни работници от съседните обекти. Светещата табела, на която е изписано името на магазина, е като магнит за клиентите.
Още щом прекрачи прага, човек сякаш влиза в книжка с приказки с картинки. В тесния вход са окачени статии и снимки от списания за модели. Светлината е приглушена, а посетителите се чувстват малки между стените от картонени кутии. Тук е уютно, въпреки че усещате миризма, подобна на тази в старите хамбургски адвокатски кантори с дървен под.

Автомобилна (мини) страна на чудесата Между всички автомобили, плавателни съдове, самолети и военни превозни средства има много исторически модели като този Mustang Shelby от 1967 г.

Автомобилна (мини) страна на чудесата
Между всички автомобили, плавателни съдове, самолети и военни превозни средства има много исторически модели като този Mustang Shelby от 1967 г.

Сглобени модели на космически кораби и самолети се издигат над главите ви, а във витрините се мъдрят колички. Зелен Ford Model T е „паркиран“ тук от 60 години. Комплектите за изработване са натъпкани до покрива. Този магазин е стар колкото традицията за сглобяване на умалени модели. И продължава да бъде жив – дори 12 години след смъртта на кръстника си.
Близо 10 години Клиш работи заедно с Хайнц Ретковски. Именно неговият баща открива магазина в Хамбург. „В началото тук са се продавали всякакви стоки – от перални машини до ръкавици“, обяснява Клиш.
На 13-годишна възраст Хайнц Ретковски посещава своя леля в Ню Йорк и се връща оттам със сандък, пълен с модели на самолети. „Така започва историята на магазина на Паулиненплац в днешния му вид“, казва Клиш. Когато Ретковски-младши наследява търговския обект през 50-те години, той става специализиран за модели.

Асортиментът постоянно бива разнообразяван: зад кутията на старото R4 винаги се появяват нови продукти

Асортиментът постоянно бива разнообразяван: зад кутията на старото R4 винаги се появяват нови продукти

Дори и днес възрастни господа обикалят усмихнати тесните коридори. Децата тичат към своите родители с комплекти за начинаещи или с колички Carrera в ръка с надеждата да ги получат. В „автомобилния ъгъл“, сред стени от картон можете да намерите всеки модел във формат „сглоби си сам“.
Самият асортимент не е подреден в истинския смисъл на думата. „Който търси, намира“ – изглежда това е мотото, което следват тук. US Trucks „почиват“ върху Muscle Cars, Audi 90 се мъдри под Ferrari 550 Maranello. В сандък с надпис „супероферти“ има „скелети“ на модели без опаковка. Именно тук човек усеща духа на запаления моделист, готов да изрязва, лепи и рисува. И това часове наред – докато от пластмасовите части, боята и лепилото не бъде създаден следващият шедьовър, който ще краси витрината в холната секция.

Именно с това невероятно спокойствие на моделист и Джони Клиш продължава традициите, заложени от Хайнц Ретковски. Дори в моментите, когато това е много трудно.

Ръчен труд: Джони Клиш предпочита да не отлага днешната работа за утре

Ръчен труд: Джони Клиш предпочита да не отлага днешната работа за утре

 
„В последните години аз и магазинът преживяхме много. Имах идея да се включа в онлайн бизнеса и си платих солено за това.“ След горчивия опит Клиш се отказва от електронната търговия. „Логистиката, опаковането и изпращането – всичко това ми идва в повече. Тогава мога направо да затворя магазина и да си наема склад.“
Много предприемачи са предлагали на Клиш да се раздели със своя търговски обект, за да построят на мястото му нов блок. Земята и сградата на магазина са собственост на Джони – и докато мъжът има какво да яде, това няма да се промени.

След близо 100 г. Modellbau Rettkowsky е придобил световна известност. В летните месеци тук са идвали много скандинавци. „И американци – казва Клиш. – През 90-те години обаче клиентелата беше още по-разнообразна.“
Modellbau Rettkowsky е прозорец към миналото и същевременно галско село на търговията на дребно. Онлайн доставки или търговски посредници нямат място тук. Джони Клиш е превърнал своя магазин във въодушевяващо място. „Ще видим докога ще мога да устискам така. Но задължително – поне до 100-годишнината!“

 

 

Мнението на Зимон Берг:

Като дете любител на моделистиката посещенията в магазините за подобни образци бяха истински празник за мен. Миризмата на боя, лепило и картон, перфектно сглобените модели на витрината: благодарение на всичко това местата като това на Джони Клиш поддържат спомените ми живи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин