Малките помагачи на Toyota


18
окт.
2017

Почти всеки автомобилен производител прави планове за мобилността на бъдещето. На Tokyo Motor Show 2017 (28-ми октомври до 5-ти ноември) Toyota ще покаже идеите си във връзка с тази тема.

Още на изложението за електроника CES, състояло се в началото на  2017 в Лас Вегас, Toyota показа Concept-i с четири задвижващи колела. Ядрото на студията бе система с изкуствен интелект.  Тя разбира усещанията на водача и напасва по тях автономното шофиране. Сега японците представят и Concept i-Ride – „универсален малък автомобил“, който е ориентиран към водачи в инвалидни колички и възрастни хора със затруднения в придвижването.

Звучи ви като нишов модел? Не непременно – очакванията са до 2030 г. една четвърт от населението да бъде на възраст над 65 години. Toyota Concept i-Ride е с дължина 2,50 метра – колкото първия Smart Fortwo, като междуосието на Toyota е 1,80 метра. Вътре се побират двама души, като позиция на водача е централна пред голям дисплей и управлява колата с джойстик. Така управлението могат да поемат и хора с физически увреждания. Крилатите врати улесняват качването на инвалидни колички. Задвижването на Toyota Concept i-Ride е електрическо, като пробегът е между 100 и 150 километра.

Автоматизирано придвижване позволява и изглеждащата на пръв поглед странно концепция Concept i-Walk. Тя прилича на Segway, но има три колела. Управлението се извършва посредством джойстик. Студията е замислена за придвижване по тротоари, като има автоматична система за предотвратяване на произшествия. Пробегът на возилото е 20 километра.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >