Малката серия на Jaguar е завършена

Девет автомобила Jaguar XKSS са съсипани по време на пожар през 1957 г. Сега британците възстановяват тези „хищни котки”. Продажбата започва през 2017 г.

2303
2016

От Jaguar възстановяват девет автомобила XKSS. Тук не става дума за реплики или ретро модели, а за оригинали. Конкретно – девет екземпляра, унищожени по време на пожар през февруари 1957 г. в завода на Jaguar в британския Браунс Лейн. Тогава британците решават останалите след оттеглянето от автомобилния спорт 25 монокока на D-Type да бъдат преоборудвани в автомобили за движение по нормални пътища. За целта автомобилите са оборудвани с прозорци, брони, врата за пътника до водача, други фарове и задни светлини, както и покрив от плат. Техническите данни (3,4-литров 6-цилиндров мотор, 236 к.с.) остават същите. Максималната скорост е впечатляващата за късните 50-те години 230 км/ч.

16-те готови XKSS са продадени в Щатите. Един от тях достига дори до гаража на холивудската икона Стийв Макуин, който работел с бързия „британец” по имиджа си на див автомобилен състезател. Сега хората от Jaguar са възстановили и останалите XKSS. От 2017 избрани клиенти и колекционери ще могат да си купят деветте модела XKSS на цена от 1,27 милиона евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин