Малката серия на Jaguar XKSS вече е разпродадена

Всичките девет оригинални суперспортиста от 50-те години XKSS, които бяха произведени наново от Jaguar в средата на 2016 година, вече са продадени. За внушителни суми!

1406
2016

1,5 милиона долара (около 1,3 милиона евро) и дори повече е платил всеки от бъдещите собственици на Jaguar XKSS, които бяха създадени наново в средата на 2016 година в Уоруик, Великобритания. По-конкретно става дума за 9 екземпляра, които са били разрушени при пожар през 1957 година в завода на Jaguar в Браунс Лейн. Тогава марката решила след оттеглянето си от моторните спортове да преработи останалите 25 монокока на D-Type в автомобили за движение о обществените пътища. За тази цел автомобилът бил оборудван с прозорци, брони, врата за пътника до водача, други светлини и текстилен гюрук. Разделителната преграда между водача и пътника до него, както и задната „перка“ на D-Type отпаднали. Техническите данни останали непроменени: 6-цилиндров двигател, работен обем 3,4 литра, мощност 236 к.с. Максималната скорост достигала била спиращите дъха за 50-те години на миналия век 230 км/ч.

Стийв МакКуин също е притежавал XKSS

Голяма част от 16-те готови автомобили били продадени в САЩ. Един дори попаднал в гаража на холивудската икона Стийв МакКуин, който – по разкази на негови съвременници – с бързия „британец“ бързо се сдобил със славата на див състезател и обичал да вози приятели и познати със свирещи гуми из Лос Анджелиз. Натрупаният опит бил използван през 2014 и 2015 година при изграждането на шестте оригинални E-Type Lightweight, а сега и при създаването на липсващите XKSS. То е извършено по оригиналните чертежи и изцяло на ръка от Jaguar Classic.  Екипът от специалисти ще се занимава по няколко месеца с всеки отделен екземпляр. Доставката на първите готови автомобили е планирана за пролетта на 2017 година, последният собственик ще трябва да почака за своето съкровище до 2018 година.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин