Максимализъм срещу минимализъм: Rolls-Royce Рhаntоm Drophead Coupe срещу Goggomobil

И двата модела са шик - най-голямото и най-малкото Coupe. Rolls-Royce Phantom Coupe и Goggo TS 300 Coupe: една малко необичайна семейна среща


13
ное.
2017

„Разполагате ли с повече от 10 000 евро в момента, които да декларирате?“, пита любопитният господин  през отворения страничен прозорец. „Тъжен съм, казвам аз, днес по изключение нямам“. С еднакъв успех бих могъл да твърдя, че съм Осама Бин Ладен. Добре, човекът е митничар, а аз съм на швейцарската граница, а автомобилът ми е една подвижна банкова сметка (433 460 евро).

Поглед за милионери: кокпитът на Phantom с благородни материали. Воланът е по-малък

Но, моля ви: ако имам толкова пари в брой , бих ли ги пренасял с Rolls-Royce? Интермецото коства време. При това моята мисия е толкова безобидна: една среща. С един далечен роднина, сроден чрез женитба, с когото не сме се виждал и доста отдавна. Така че не ми се иска да го оставям да чака. И добре че Royce (така го наричат познавачите, а не Rolls) е създаден за малко по-бърз стил на каране.

Изключително шик с цвете (срещу доплащане): през 1958 г. Goggo Coupe е бил супермодел

Става дума за Рhаntоm Coupe, версията за удоволствие от шофирането. Все пак 2.6-тонният модел няма да изненада пътниците с вулгарно спортно поведение. Просто колата е с малко по-стегнато окачване. Затова на новия бутон на волана не трябва да пише Sport, а по-скоро нещо като Fun (удоволствие). Или още по-добре би било, ако бутонът изобщо липсва. И без това само внася стрес в управлението на предавателната кутия и двигателя.

Малкият Goggo се побира с дължината си от 3 метра точно между предната и задната ос на Royce

А то трябва да бъде спокойно и уверено като Джордж Клуни на коктейл-парти, скъпи родители на Rolls Royce от Мюнхен. Подобни ВМW-гени заслужават учудване. Това отново ми напомня за моята среща: през 1966 г. BMW се „жени“ в първи брак за Hans Glas GmbH. Сред заварените „деца“ е и моделът, който ще видя днес. Името му е Goggomobil. Да, точно така: Goggo и Phantom са братя. И ли по-правилно: членове на едно и също семейство. Имат дори доста общи черти: Goggo, с когото ми предстои да се срещна, ще ми се представи с Соuре-одежди , точно както Phantom. Колко хубаво. Освен това Phantom Coupe няма задни врати. Случайност? Сигурно е, че Goggo Coupe (1958 до 1968 r.) се явява прототип на „двувратия“ Phantom, поне що се отнася до броя на вратите.

6,75 литра обем на двигателя, разпределени на 12 цилиндъра прави мощност 460 к.с. – достатъчно за семейството на Rolls-Royce. Машината е същата като в лимузината

Самоубийствените врати са забранени от 1963 г.

Признаваме, че по онова време е имало много представители на тази конфигурация, но това са били или малки купета, или не са били членове на семейството. Този вид преграда се е наричала ,,самоубийствена врата“, защото често е била откъсвана от попътния вятър. И придружавана нерядко с изпадане на пътника до водача . Без значение дали това е ставало случайно или не, през 1963 г. тези врати са били забранени. Жалко, тъй като при особено тесни места за паркиране слизането от монтирани отзад врати става доста по-лесно.

Фигура на решетката с капак. При допир тя се скрива

И подхожда повече на Rolls-Royce. Пита се обаче дали един Phantom е неприкосновен, или е над закона. Официалният отговор: вратата на Rolls-Royce се отваря само тогава, когато производителят позволи, тоест в състояние на покой. А това е причината за специално разрешение. Дългата 5,6 метра луксозна яхта се приближава бързо към мястото на срещата, докато 12-те цилиндъра в двигателния отсек се мъчат да за пазят дискретност. В затъмнената задна част на купето също е удобно, но отпред ще се чувствате кралски. Над мен блещукат звезди, 1600 светодиода, монтирани ръчно в тавана на автомобила.

300 кубика, 14,8 к.с. силата на две свещи

Шофьорите на Rolls-Royce са близко до звездите

Малко преди целта Phantom се повдига – да не би да е Goggo? Може да се е заврял под калниците? Не, ето го и него, издаващ радостен двутактов звук, дори 300-кубиков, тоест мощната версия с 14,8 к.с. Сърдечен с псевдорешетката си в стил Alfa и надпис на задното стъкло „Силата на две свещи“. Все пак: в добрите стари времена е достигал до 90 км/ч. А сега ни посреща с отворен и врати. Най-голямото и най-малкото Coupe в света – събрани на едно място

Високият само 1,23 м Goggo стига до чистачките на Phantom

 

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин