Майсторът на паркирането: тест на City Transformer

0706
2022

Местата за паркиране стават все по-малко. Колко е практично, ако автомобилът ви може да се побере навсякъде – като например City Transformer.

Колко дълго шофиратe на ден? Може би максимум около час. През останалото време автомобилът просто стои паркиран някъде. А местата за паркиране в градовете стават проблем. Целта е автомобилите да бъде изместени от центровете на големите градове. Трябва ли обаче заради това да се откажем от индивидуалната мобилност в града? Не, казва Асаф Формоза. Той е създал израелския старт-ъп Transformer и е разработил изключително тесен модел в стила на Renault Twizy.

Мотото на City Transformer – да пестиш място

Широкият само 1 метър (и дълг 2,5 метра) двуместен модел може да бъде паркиран на места за мотоциклети, а на класическо паркомясто за автомобил могат да се поберат точно 4 броя. Практично: вратите се отварят нагоре, така че имате място отстрани. За да бъде подобрено пътното положение, следата на модела може да се увеличи с 40 см – с натискане на бутон, по време на движение!

Широката следа осигурява стабилност

Дали това функционира? Да! AUTO BILD тества модела в Мюнхен. До темпо 30 км/ч създаденият съвместно с Roding прототип се движи малко нестабилно – в режим с тесни колела, а след това по указание на комбинирания уред следва разширение. Вижда се, как колелата се изместват настрани, но не се забелязва. Сега вече City Transformer заема значително по-стабилна позиция на пътя.

За задвижването отговарят два електромотора

В режим XXL благодарение на два електромотора с мощност от по 109 к.с. всеки моделът може да развие скорост от 90 км/ч. Към момента пробегът е 180 километра, като зареждането на батерията става за три часа и половина вкъщи от контакта, или за 30 минути на станция за бързо зареждане.

Серийното производство стартира в края на 2024 г.

Серийното производство на City Transformer тръгва в края на 2024 г., като моделът вече може да се поръчва за 25 000 лв., като по-късно цената му ще бъде 32 000 лв. Освен пасажерската версия Формоза планира и карго-версия, позволяваща гъвкава скейтборд-архитектура, както и други различни видове каросерии.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин