Майстори на дрифта правят безплатно обучение за безопасно шофиране

1411
2018

Дрифтът е автомобилният спорт на младото поколение – онова, което „живее“ във Facebook и което тепърва навлиза в света на колела. Алекс Язов-Матрицата, Явор Алексов, Стефан Цанков – Арчи – за най-младите фенове на автомобилния спорт хората от дрифт отбора на Mirafiori събуждат същите емоции, които някога са създавали по рали отсечките Илия Чубриков, Илиян Топлодолски и много други от бащите на българския автомобилизъм. Сега Матрицата и компания стартираха инициативата инициативата „Овладей пътя“ – която би могла да промени в голяма степен мисленето името на младите хора, които са фенове на дрифта и в чиито очи момчетата от Mirafiori са богове.

„Овладей пътя“ ще се проведе от 14-ти до 18 ноември във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в Слатина (София) и цели да подготви колкото се може повече шофьори за предстоящия зимен сезон.

В рамките на 5 дни професионални инструктори и дрифт атлети ще предадат своя опит на всеки желаещ да подобри уменията си зад волана. Обучението ще се провежда всеки ден от 9 до 18 часа и ще премине в практика и теория. Лекции по безопасно шофиране ще има два пъти дневно и те ще засягат както основни теми като правилна позиция в автомобила, информация за гуми и техническа подготовка, така и техники за овладяване на автомобила в критични ситуации, сред които и поднасяне. Предстоят лекции още за първа помощ, правна помощ на пострадалите при ПТП, толерантност на пътя и майсторско шофиране за по-напредналите.

Флотилията от електрически Renault Zoe, използвани за обучението…

…с „пластмасови гуми“

Практическата част ще се проведе с напълно електрическите автомобили Renault ZOE, като с това кампанията цели да даде възможност на хората да се докоснат и до по-зелените технологии. Упражненията симулират критични ситуации на пътя, като всеки обучаващ се ще премине и през автомобили, оборудвани със специални „пластмасови“ гуми с ниско сцепление. Сред инструкторите са дрифт пилотите на Mirafiori Team – двукратният европейски шампион Александър Язов – Матрицата, Балканският шампион Стефан Цанков – Арчи, атлетите Стефан Зашев, Ивайло Алексов и Ангел Харизанов. Като владетели на контрола над автомобила те ще предадат максимално своите познания и умения на желаещите. Предварителните записвания стават в страницата на Mirafiori Academy във Facebook, както и на място по време на събитието.

Кампанията „Овладей пътя!“ се провежда за втора поредна година, като разширява значително мащаба си от 2017, когато взе и приз за инициатива за пътна безопасност. От 14-ти до 18-ти ноември над 2000 шофьори ще могат да получат ценни съвети и реално да подобрят уменията си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин