Любо Руйков ще представлява България в Картинг академията на ФИА

0702
2024

Любослав Руйков ще представлява България в Картинг академията на ФИА през сезон 2024. Това е една от най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят.

През 2022 година в Картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023 стартираха 46 пилоти. Пилотите се състезават при максимално изравнени възможности – те карат с еднакви шасита OTK, двигатели Vortex и гуми Maxxis, които са непознати на пилотите в Европа. В Академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

„За нас е чест, че Любо Руйков ще представлява България в Картинг академията, където ни очаква сериозна конкуренция – заяви Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков. – Принципът е, че всяка национална федерация номинира най-добрия си пилот в клас Junior. В началото получаваш шаси, което сглобяваш и настройваш за пилота, двигателите се разпределят на лотариен принцип – всичко, за да карат пилотите при равни условия.”

Руйков стартира сезон 2024 с победа в първия кръг на WSK Champions Cup, но след това получи контузия на ребрата и в края на тази седмица ще кара на тестове, за да провери екипът му дали е готов да се върне в състезанията. Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Stroy Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д’Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин