Любителският шампионат на Sofia Karting Ring дава билет за F1 на „Монца“

Първенецът от любителския шампионат на пистата в столичния мол ще има възможност да гледа целия състезателен уикенд на състезанието в Италия

1001
2017

Тази неделя (15-и януари) на Sofia Karting Ring ще бъде проведен третият кръг от картинг шампионата за любители, организиран със съдействието на Shell Helix. Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS) и във всяко от досегашните състезания се включват по около 50 души – на възраст от 16 до над 50 години. Водач в класирането за момента е почти 24-годишният мотоциклетист Венцислав Василев, следван от Алекс Джулиан (26) и Веселин Паунов (23), бивш професионален пилот в клас Rotax. Съвсем очаквано, болшинството участници са от мъжки пол – Александра Александрова е единствената дама, която обаче се бори мъжки.

Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.нар. „голям финал”, където се бори за голямата награда – пътуване до „Монца“ за кръга от Формула 1 с покрити всички разноски. Официалният старт на шампионата беше даден на 27-и ноември м.г. Почти всяка неделя до 21-ви май пистата ще се превръща в арена на високоскоростни емоции, като посреща участниците в различните кръгове. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на откритото трасе в Кюстендил.

Във всеки от кръговете се включват около 50 души.

Макар и любителски, шампионатът покрива всички професионални изисквания за провеждането му. 9-минутната квалификационна сесия ще бъде разделена на две, за да могат всички участници да демонстрират своите умения във всяка от посоките на пистата. Всеки участник има възможност да покаже най-доброто от себе си в общо 3 10-минутни състезания, включващи: стартова решетка от квалификацията, стартова решетка от най-добрите времена в първото състезание и обърната стартова решетка от класирането във второто състезание. В зависимост от броя на участниците се формират и различните групи, като максималният брой в група е 13 човека.

Изравняване на килограмите

За една наистина оспорвана надпревара, в която всички имат равен старт, килограмите се  изравняват до 80, а максимално добавеното тегло е 25 кг. Първите петима във временното класиране на шампионата получават допълнителна тежест преди състезанието, с което трябва да карат през цялото време на съответния кръг, преди който са били водачи. Оценяването на представянето на всеки един участник е посредством точкова система от трите финала и позицията, която всеки участник е извоювал в тях.

Ако се чувствате много бърз/а и искате да се борите за някоя от призовите награди, не е късно – дори и да се включите на по-късен етап, например тази неделя от 20:00. За състезание участниците трябва да отделят 56 лева – и ако срещу тях пътуването до „Монца“ не им е гарантирано, при всички положения ще получат много приятни емоции. Защото ще карат с най-добрите картингисти любители в София.

Тримата водачи в шампионата – Веселин Паунов (в центъра), Алекс Джулиан (отляво) и Венцислав Василев (снимката не е по реда на класиране в шампионата).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин