Любимецът на борсите Rivian има проблеми с доставките

2701
2022

Rivian направи бум на борсата през миналия ноември. Основаният през 2009 г. производител на електромобили отначало бе оценен на 90 милиарда долара, няколко дни по-късно пазарната му капитацизация достигна 146 милиарда долара. Така новакът успя да надмине традиционни концерни като BMW, VW и General Motors, които доставят годишно милиони автомобили. Единствено Tesla бе оценена на повече. Акциите на Rivian се търгуваха на цена от 106,75 долара.  

Още тогава се появиха съмнения, дали тази оценка е обоснована. Основаният от Робърт Ер Джей Скериндж производител бе направил сериозни заявки и успя да пожъне първи успехи като например спечели големи инвестиции от Ford Motor Company и от струващата милиарди сделка за автомобили за доставка с Amazon. Реално Rivian бе произвел само няколкостотин автомобила към момента на излизането си на борсата.

Rivian също страда от кризата с чиповете

Първоначално калифорнийците обявиха, че пикапът R1T ще се появи на пазара през юли 2021 г. Стартът бе отложен с два месеца и първите клиенти получиха автомобилите си през септември. Тоест три години след презентацията на първия модел на Rivian.

Миналата седмица автомобилният производител оповести разочароващи цифри за третото тримесечие на 2021 г. Rivian си бяха поставили за цел производството на 1.200 R1T и R1S . Няколко месеца по-късно обаче бяха произведени само няколко стотин екземпляра, въпреки че за идентичните в техническо отношение модели имаше 71.000 предварителни поръчки. Причината за несмогване с производството бе естествено кризата с чиповете.

Клиентите трябва да се настроят за дълго чакане

Робърт Ер Джей Скериндж заяви, че има проблеми с производството, но че проблемът ще бъде разрешен в скоро време. Rivian обаче не се занимава само с производството на собствените си модели, а старт-ъп-ът трябва да достави и 100.000 електрически лекотоварни модела за поръчката на Amazon.

Така, че очакванията са Rivian да се справи с поръчките и собствените си автомобили по-скоро до края на 2023 г., което ще означава дълго време за чакане от страна на клиентите, които е възможно също така да се откажат.

Акциите паднаха за първи път по 100 долара

Заради лошите резултати от тримесечието акциите на автомобилния производител се сринаха с 13 процента и за първи път паднаха под 100 долара. Или по точно сега курсът им е 94,77 долара. Производственият капацитет на открития през септември основен завод в американския щат Илинойс трябва да бъде повишен от 50.000 на 200.000 автомобила.

Освен това от лятото започва строеж на нова фабрика в Атланта (Джорджия), която трябва да заработи от 2024 г. Там Rivian възнамерява да произвежда и собствените си батерии, както и годишно до 400.000 автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин