AUTO BILD България / Льоб ще кара отново 208-цата с 875 к.с.

Льоб ще кара отново 208-цата с 875 к.с.


28
юни
2017

Рали легендата Себастиан Льоб има ново попълнение в автопарка си. Това е автомобилът, с който французинът отбеляза все още ненадминатия рекорд (8 минути и 13.878 секунди) през 2013 г.  20-километровото трасе на американското състезание „Пайкс Пийк“ се изкачва от 2 865 до 4 301 метра надморска височина.

Peugeot 208T16 Pikes Peak е плод на постоянния стремеж към върховна динамика, отличителна черта на инженерите на Peugeot Sport. Бензиновият му двигател V6 с два турбокомпресора доставя 875 к.с. при 7800 об./мин. и е способен да изстреля 875-килограмовия автомобил със задвижване на четирите колела, оборудван със същото задно крило като на Льо Ман прототипите Peugeot 908 HDi, от 0 до 100 км/ч за едва 1,8 секунди. Уникалният 208T16 Pikes Peak вече е в ръцете на Sébastien Loeb Racing и е готов да направи първото си състезателно излизане това лято, четири години след паметната си изява в Колорадо. Себастиан Льоб и отборът му Sébastien Loeb Racing наскоро направиха кратък тест с автомобила на пистата „Ано дю Ран” в родната на французина област Елзас. След това планът е да се даде възможност на френските фенове на моторните спортове да видят автомобила в действие в планинското Turckheim-Trois Epis, което ще се проведе в същата област на 9 и 10 септември.

„Мечтаех един ден да притежавам този автомобил и съм щастлив и горд, че от Peugeot решиха да ми го предадат.  Това е доста сложен за шофиране автомобил, но не ми отне много време да постигна целта си. Усещането зад волана на 208T16 Pikes Peak е уникално, но всъщност нищо не се е променило много. Инженерите на Peugeot Sport положиха огромни усилия да подготвят автомобила да се състезава отново и на техническия екип на Sébastien Loeb Racing не му отне много време да схване тънкостите му. Наистина исках да седна зад волана му отново, но този път в родната ми област Елзас. Мисля, че това е важно не само за мен и моя отбор, но и за френските фенове на моторните спортове“ – коментира 9-кратният световен рали шампион.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин