Льоб с тежка катастрофа на рали „Дакар“

Асът се преобърна няколко пъти, но въпреки това остана в надпреварата

1201
2016

Насер Ал Атия донесе първата етапна победа за Mini в тазгодишния „Дакар“, след като Себастиан Льоб изгуби повече от час и лидерството след преобръщане. След като участниците „вкусиха“ същината на състезанието, започвайки борбата с дюните, Ал Атия се оказа доминиращата сила между Салта и Белен.

Още при първата контрола той беше с 1 мин по-бърз от Льоб и с две – от съотборника му Карлос Сайнц. От този момент Тореадора атакува и успя да намали преднината на катареца до 15 сек в третата контрола и се оказа с 47 сек аванс на последната контрола.

Ал Атия обаче удържа атаката и завърши деня с 12 сек пред Сайнц и по този начин сложи край на победната серия от етапи за Peugeot (общо 7). Засега шансовете на Льоб да спечели „Дакар“ изглеждат почти нулеви. 9-кратният шампион в Световния рали шампионат изоставаше само на минута от Ал-Атия, пред да загуби цели 8 след затъване в пясъка. Себ обаче надали е подозирал какво го очаква. На близо 30 км от началото на етапа машината на Льоб се преобръща. Въпреки това обаче асът и неговият верен навигатор Даниел Елена успяват да докарат колата до финала – макар и на 68 минути след Ал Атия.

Тандемът изпадна до 8-ото място в общото класиране, на 65 минути след съотборника си Стефан Петерханзел, който в момента е лидер въпреки загубата на 6 минути заради спукана гума.

„Те навлязоха с около 120 км/ч в голяма река и попаднаха в дупка, която ги „изхвърли“ и те се преобърнаха“, разказва Петерханзел за несполуките на съотборника си. „Не знам колко пъти се търкалят, но след инцидента беше добре, излезе от колата и ни каза да продължаваме.“

В момента Сайнц е втори, на 2 мин и 9 сек след Петерханзел, трети е Ал Атия на 14 мин и 43 сек. След каскадата на Льоб Мико Хирвонен успя да се изкачи от пета на четвърта позиция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин