Льоб стана най-възрастният победител в историята на рали „Монте Карло“

2301
2022

47-годишният Себастиан Льоб (Ford Puma) записа името си в историята на моторспорта с още невероятно постижение – той се превърна в най-възрастния победител в историята на рали „Монте Карло“. Първа победа в кръг от световните серии грабна и дамата на дясната седалка до Льоб Изабел Изабел Галмиш. След драматична борба елзасецът с 9 титли във WRC успя да се наложи над своя адаш Ожие (Toyota Yaris GR) с 8 световни титли и така стана първият първенец в надпреварата, в която беше отбелязано началото на новата хибридна ера. Трети остана съекипникът на Льоб от отбора на M Sport Крег Брийн – с изоставане от лидера 1:39,8 минути. Четвърти се класира Кале Рованпера (Toyota), а след него завърши единственият „оцелял“ Hyundai – на Тиери Нювил.

Двамата Себастиановци се бяха „хванали за гушите“ през цялото състезание – но в неделя Ожие изглеждаше като сигурен победител. На предпоследната отсечка обаче пилотът на Toyota спука предна лява гума, която не спря да смени – и изостана от Льоб с 34,1 сек. Така преди т.нар. Powerstage Ожие се оказа с изоставане 9,5 сек от Льоб. На финала Ожие получи и 10-секундно наказание – и така след последната отсечка Льоб завърши с аванс 10,5 сек.

В последното издание на драматичното рали „Монте Карло“ Себастиан Льоб вече е състезателят с най-много етапни победи в рали „Монте Карло“, като изравни Ожие по първи места на Старата госпожа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин