Льоб аут от „Дакар“

1101
2018

Контрастиращи съдби на Дакар днес за отбора Peugeot Total: екипът е на първо и второ място в общото класиране след най-дългия ден на ралито и записа трета поредна победа в изключително изтощителния пети етап. Но деветкратните шампиони в Световния рали шампионат Себастиан Льоб/ Даниел Елена са принудени да се оттеглят поради травми на Елена след инцидент.

 Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре увеличиха своето предимство в челото на подреждането, след като постигнаха своята първа етапна победа за годината. Наградата за тяхното страхотно представяне е преднина от 31 минути на ралито, което напуска Перу утре.

Себастиан Льоб/Даниел Елена бяха принудени да се оттеглят от втората си позиция. На петия километър от етапа вчера те попаднаха в дупка, след като се опитаха да избегнат друг участник, заседнал на дюна. След този сериозен сблъсък Даниел Елена изпита силни болки в гръдната и опашната си кост. След помощ от камион тяхното Peugeot 3008DKR Maxi успя да продължи и да завърши етапа, но в резултат на това, че Елена не е в състояние да се изправи, пред тях не остана друг избор освен да се оттеглят поради медицински проблеми след първата част. След това те се придвижиха към бивака Арекуипа по сервизен път, където за тях се грижи медицински екип. Ето как дългогодишният навигатор на Льоб коментира случая: „Попаднахме в дупка в пясъка, която просто не видяхме. Беше сериозен удар. Моментално усетих остра болка в гръдната и опашната кост, която не отмина. Толкова ме болеше, че се наложи да завършим етапа на бавен ход. Трябваше да се разтягам в седалката, само за да не ме боли, докато седях. Обикновено не се отказвам, но наистина не мисля, че мога да продължа на терен, по който има толкова много неравности”.

Втори и трети в петото скоростно изпитание се наредиха две коли на Toyota, пилотирани съответно от Бернард Тен Бринке и Жиниел де Вилиерс. Карлос Сайнц/Лукас Круз направиха добро каране през дюните и поддържаха добро темпо без да поемат каквито и да било рискове. Четвърти на етапа, испанците в момента са втори в общото класиране след Петерханзел/Котреа, а третата позиция е за холандеца Тен Бринке.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин