AUTO BILD България / Лунните тунери от Токио

Лунните тунери от Токио

Дебели спойлери, безкрайни ауспухови тръби и почти никакъв „въздух“ до асфалта: при тунинг стила грахан е позволено всичко – най-вече забраненото


7
юли
2016

Каква „опаковка“ само! Дължина 1,60 м, две двойни ауспухови тръби, комбинация от лилав и розов цвят. Всичко тук е само закачено – за да няма проблеми, ако полицията се появи. А тя плаши Ватару Кидо, когато той нощем кръстосва улиците на Токио и „чертае“ на зиг-заг странни траектории над белите линии. Правилник за движение по пътищата? Тази вечер той е на заден план. Автобояджията иска да бъде различен в иначе толкова дисциплинираната Япония, в която натискането на клаксона се смята за неприлично, а всички карат спокойно, толерантно и никога прекалено бързо. Произведението на Ватару също е свързано със сериозна дисциплина – мъжът е прекарал много безсънни нощи, докато превърне 35-годишния седан в достоен представител на тунинг стила грахан – любим на много хора в Токио въпреки неодобрението на властите. Това обаче не притеснява изобщо почитателите му. Важното е да има силно издадени предни спойлери, „разчупени“ каросерии и минимално разстояние до асфалта.

Гореща задница: за съжаление звукът на двигателя не може да бъде отпечатан – а той е впечатляващ!

Гореща задница: за съжаление звукът на двигателя не може да бъде отпечатан – а той е впечатляващ!

 

Не съм сигурен дали употребата на термина „клиренс“ в случая изобщо е уместна. „Демонтирах гърнетата и катализатора“, обяснява Ватару, който тази вечер конспиративно очаква своите приятели пред малка закусвалня на плажа. Около дузина тунери на възраст от 18 до 48 г. са си уредили среща тук, за да си направят малка нощна разходка. Моделите автомобили се разпознават малко трудно – но тук има Nissan-и като Skyline, Gazelle и Bluebird, както и Toyota (Mark II, Soarer и Cresta). Всички са стари, най-често от 70-те и 80-те години – и гарантирано максимално далеч от оригиналния си вид.

Сладко трио: Томо (20) и Манаки (19) в 35-годишния Nissan Cedric на техен приятел

Сладко трио: Томо (20) и Манаки (19) в 35-годишния Nissan Cedric на техен приятел

Заслугата за това е на малкия сервиз на Кацутоши. Тук се реже, китосва, заварява и завинтва по какви ли не творения. Колите от стила грахан са вдъхновени от машините в японските шампионати за туристически автомобили през 80-те. „Моите доработки са много по-откачени и не стават за пистата.“

Такаши Хироаки казва, че бил изрязал покрива на своя Skyline само за снимката

Такаши Хироаки казва, че бил изрязал покрива на своя Skyline само за снимката

Както и впрочем за нормалните пътища: само че тунинг момчетата на Токио имат своите трикове – като например лесни за сваляне ауспухови тръби или „игра“ с налягането на въздуха в гумите. Когато стане време за технически преглед, те биват напомпвани максимално. „Това гарантира 1 см повече височина“, казва Ито. А ако полицията отново не е доволна? „Най-добре бързо да офейкаш“, казва мъжът, който като млад си е издействал 4 месеца без книжка заради прекалено смели модификации.
Такаши Хироаки също е имал често вземане-даване с органите на реда. Той е превърнал своя Nissan Skyline (1978) в кабриолет. Как обаче е станало това? Явно 44-годишният шофьор на камион се справя добре с флекса. „Всичко е направено на ръка – хвали се той. – Когато ме спрат полицаи, задължително си говоря с тях.“ Това винаги помагало. Може би те просто искат малко да се полюбуват на шантавото тунинг изкуство на Токио.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин