Луксозни комбита

С този Shooting Brake Mercedes демонстрира необичайна смелост. Комбинация между Coupé и комби, или пък последовател на CLS? Отговор ще ни даде сравнението с 450 SEL Crayford


22
апр.
2017

Отваряме капака. На пода има червено дърво – американска череша, отстрани  – мек мокет и благородна кожа. Постепенно ни става ясно, защо в пресрелийза на CLS Shooting Brake Mercedes споменава легенди и икони. Затова пък думата комби не присъства нито веднъж. Не, Shooting Brake-ът е създаден, за да се харесва. Обект на желание, който бива купуван, защото е харесван, а не защото е необходим.  За първи път от доста време Mercedes пуска автомобил, който и на външен вид отговаря на претенциите на марката.

Пропорциите с дългия капак, нисък покрив и къс заден надвес на каросерията са перфектни. Дори и леко прекалените, орнаментни детайли се вписват почти хармонично в общата картинка, докато при лимузината са малко смущаващи.  Дори наследената от понтонния Benz от 50-те години извивка в хълбоците изведнъж подхожда на модел на Mercedes от новото време. Този Shooting Brake действа така, сякаш CLS винаги е искал да изглежда по този начин. Идеята за практичен автомобил за богатите и красивите не нова.  Още в средата на 70-те години британският производител на каросерии  Crayford се посвещава на S-класата. Навремето това е един от най-добрите автомобили в света – в действителност W 116 не е от най-практичните автомобили на света. Комбинацията от лимузина и комби задница на първия Ford Granada се сторила убедителна на шефовете в Щутгарт.

И така Crayford получава официално разрешение да продава странната смесица в дилърствата на Mercedes. И не само това – практичният 116 на Crayford е със звезда на предния капак.  Чест, която се падала на малцина производители на каросерии. Най-известната клиентка на комбито на S-класата била италианската актриса София Лорен, която ползвала благородния германо-британски товарач за транспортиране на малкия си пудел. И без друго Crayford не би могъл да побере повече. Високият товарен ръб пречел в тапицирания с мокет багажника да влизат обемисти товари. Освен това задната седалка не се сгъвала – така в задницата не можете да поберете повече от две чанти за голф.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Забравеният рали шампион

28
юни
2017

Golf II - една икона на моторните спортове. С такъв автомобил Volkswagen грабна две световни титли през 1986 и 1987 г. Оттогава шампионът тъне в забрава. Днес той отново се връща към живота. И звучи също толкова сърдито както едно време, когато "наказваше" по-мощните и по-бързи автомобили.

Card image cap
Abt eCab

27
авг.
2017

AUTO BILD ще ви покаже тунингованите модели на Abt Sportsline.

Card image cap
Най-страхотните олдтаймери от аукциона в Париж: Ruf CTR-2

19
февр.
2018

Във френската столица на 9-ти февруари бе проведен търг - Artcurial продаде редица класически автомобили по време на изложението Rétromobile 2018

Card image cap
Бомбата и ЗИЛ-131: спасителите в снега

26
ян.
2017

25-годишен руски роторен снегорин и суров планинец се борят с преспите в едно от най-красивите кътчета на България

Card image cap

В последния брой:

Архив >