Луксозни комбита

С този Shooting Brake Mercedes демонстрира необичайна смелост. Комбинация между Coupé и комби, или пък последовател на CLS? Отговор ще ни даде сравнението с 450 SEL Crayford


22
апр.
2017

Отваряме капака. На пода има червено дърво – американска череша, отстрани  – мек мокет и благородна кожа. Постепенно ни става ясно, защо в пресрелийза на CLS Shooting Brake Mercedes споменава легенди и икони. Затова пък думата комби не присъства нито веднъж. Не, Shooting Brake-ът е създаден, за да се харесва. Обект на желание, който бива купуван, защото е харесван, а не защото е необходим.  За първи път от доста време Mercedes пуска автомобил, който и на външен вид отговаря на претенциите на марката.

Пропорциите с дългия капак, нисък покрив и къс заден надвес на каросерията са перфектни. Дори и леко прекалените, орнаментни детайли се вписват почти хармонично в общата картинка, докато при лимузината са малко смущаващи.  Дори наследената от понтонния Benz от 50-те години извивка в хълбоците изведнъж подхожда на модел на Mercedes от новото време. Този Shooting Brake действа така, сякаш CLS винаги е искал да изглежда по този начин. Идеята за практичен автомобил за богатите и красивите не нова.  Още в средата на 70-те години британският производител на каросерии  Crayford се посвещава на S-класата. Навремето това е един от най-добрите автомобили в света – в действителност W 116 не е от най-практичните автомобили на света. Комбинацията от лимузина и комби задница на първия Ford Granada се сторила убедителна на шефовете в Щутгарт.

И така Crayford получава официално разрешение да продава странната смесица в дилърствата на Mercedes. И не само това – практичният 116 на Crayford е със звезда на предния капак.  Чест, която се падала на малцина производители на каросерии. Най-известната клиентка на комбито на S-класата била италианската актриса София Лорен, която ползвала благородния германо-британски товарач за транспортиране на малкия си пудел. И без друго Crayford не би могъл да побере повече. Високият товарен ръб пречел в тапицирания с мокет багажника да влизат обемисти товари. Освен това задната седалка не се сгъвала – така в задницата не можете да поберете повече от две чанти за голф.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Автомобилите от 11 септември

21
юли
2017

Шестнадесет години след атаката на Световния търговски център в хале в Ню Йорк още се пазят развалини. Тук има дори и останки от автомобили - неми свидетели на ужасния ден. Някои от смачканите машини са отишли в музея Ground Zero. AUTO BILD посети впечатляващия хангар 17

Card image cap
Искаме тези коли в Европа – Chevrolet Traverse

21
февр.
2018

В Щатите има много автомобили, които не се предлагат от производителите в Европа.

Card image cap

В последния брой:

Архив >