Луксозният Lotus, който конкурира Porsche Taycan (TECT)

0207
2024

Модели като Elise, родени за вихрени танци по завоите, лека-полека си отиват: откакто Geely дърпа конците на Lotus, автомобилите на марката вече не са спортни пуристи – а луксозни електромобили. Именно това я превръща в по-сериозна заплаха за Porsche. А когато излезе новата Emeya, Taycan вече ще е поостарял доста…

5,14 метра, лак, кожа и лукс, докъдето ти стига погледът, и тегло 2,5 тона – сигурно покойният Колин Чапман се върти в гроба си по-бързо от коляновите валове на двигателите, които направиха неговия отбор 7-кратен шампион във Формула 1. Защото пуризмът и леката конструкция бяха идеалите за британеца – всеки, който някога е танцувал по завоите с „лекокракия“ Elise, знае какво имаме предвид.

И все пак името на неговата компания е изписано върху яркожълтата боя на това Gran Tourismo, което ще атакува изпреварващата лента на Electric Avenue след няколко седмици под името Emeya. Разбира се, обемистият луксозен лайнер няма нищо общо с майстора на ниското тегло Elise, който се превърна в икона на марката за своите 25 години производство. Но и Porsche Taycan е доста далеч от 911…

И точно както Porsche се нуждаеше от Cayenne, Panamera и наскоро Taycan, за да оцелее, така и Lotus се отдалечи от идеалите на основателя си и пое по пътя на успеха. Защото доскоро британците едва изкарваха по 500 автомобила годишно, а сега правят по 10 пъти повече и са си поставили за цел до края на десетилетието да достигнат годишно производство 100 000 броя.

Остава малка утеха, че още съществува Emira – която ако не на Elise, напомня поне на големия си „брат“ Evora. Именно Evora ще бъде последният модел на марката на двигател с вътрешно горене. Но електрическият луксозен SUV Eletre изгради за британците устойчив мост между бъдещето и настоящето. Emeya ще конкурира модели като Taycan или Lucid Air, т.е. ще примамва купувачите на Panamera или Серия 8 Gran Coupé да направят преход към електрическото бъдеще – така че нищо чудно този мост да бъде разширен.

Базовият Lotus Emeya – с 612 к.с

Тъй като Lotus вдига теглото, но не иска да прави компромиси с динамиката, под ламарините новият модел не е по-дебел, а по-скоро – по-мускулест. Двата електродвигателя са серийни, като дори базовият вариант осигурява 612 к.с. и 710 Нм, ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди и достига максимална скорост 250 км/ч.

Дори базовият модел може да се похвали с 612 к.с.

А ако поръчате Emeya R, стряскащите 918 к.с. и 985 Нм ще ви катапултират към хоризонта. Благодарение на 2-степенната трансмисия времето за спринта 0-100 пада до 2,78 секунди, максималната скорост се вдига до 256 км/ч, а пулсът се ускорява с всяко подаване на газ под напора на електроните.

Почти експлозивната мощ на електрическото задвижване е уникална сама по себе си. Но по-важното е как този Lotus предава тази мощ към пътя. Разбира се, липсва му лекотата, с която Elise сменя динамичния център на тежестта, сякаш завива само с поглед. Колкото и да се се постарали, хората от Lotus не са успели да направят модела с толкова феноменална управляемост като Elise. И разбира се, Emeya не осигурява толкова добра обратна връзка.

Но феноменалното пневматично окачване, прецизното кормилно управление, което при топмодела включва и завиващи задни колела, както и пъргавите спирачки не пропускат да се представят добре. И докато карбоновите елементи в капака и покрива са по-скоро за визуален ефект, електрониката допринася за по-добрата динамика на електрическото Gran Turismo.

За целта трябва само да превключите в режим Sport с „перото“ на волана – тогава автомобилът „напомпва“ мускулите си, изостря сетивата ви и сякаш автоматично обгръща водача. Не, не преувеличаваме – можете да усетите това буквално благодарение на надуваемите странични опори на спортните седалки. Не е истина колко пъргаво 2,5-тонният колос атакува серпентините тогава – центробежните сили почти не се усещат, а преминаването през прохода в Алпите сякаш става все по-ритмично. И незнайно как успява да напомня на Elise!

Emeya R ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди.

Само дето тук не се свивате като в менгеме на седалка, намиреща се на една ръка разстояние от асфалта, а по-скоро гледате „над нещата“ от климатизирано кожено кресло. И докато при Elise дори радиото е опция, тук винаги ни посрещат големи екрани, Head-up дисплей и всякакви софтуерни „заигравки“, без които iPhone-поколението явно вече не може да се забавлява, а накъдето и да погледнете в купето, виждате боя и кожа, комбинирани с очарователни игри на светлината.

Багажникът побира 510 литра

И за разлика от Elise, електромобилът разполага и със значителен транспортен капацитет: благодарение на междуосие 3,07 метра, задната част на Lotus-а е по-комфортна от тази на Panamera, да не говорим за Taycan, а багажникът е с обем 510 литра, което е идеално за ежедневието. Освен това Emeya има малко отделение за кабела за зареждане под предния капак.

Така че „бритаенцът“ е по-практичен от Porsche и също толкова потентен – поне на хартия. И въпреки че тепърва предстои директно сравнение, Lotus-ът вероятно няма да може да следва Taycan въпреки целия си ентусиазъм. Защото „германецът“ ще бъде по-бърз на аутобана – и вероятно, с една идея по-пъргава управляемост извън нея.

Но предимството на модела от Щутгарт по отношение на динамиката ще бъде забравено на зарядната станция. Защото въпреки че съвсем скоро Porsche подобри Taycan и той вече може да се зарежда с цели 320 кВт, батерията на Emeya може да се „пълни“ с до 400 кВт! А това е повече, отколкото повечето европейски бързозарядни станции поддържат! Въпреки че батерията на „британеца“ е с капацитет цели 102 кВтч, който позволява изминаването на 485 до 610 километра в зависимост от версията, в най-добрия случай 18 минути ще бъдат достатъчни за зареждане от 10 до 80 процента. И докато Porsche още виси на станцията със забоден кабел, Lotus вече дърпа напред като King of The Load.

Откакто Geely дърпа конците на Lotus, производителят на „спортни пуристи“ се трансформира в луксозна електрическа марка.

Emeya продължава да „дърпа“ и по отношение на финансите. Да, определено 6-цифрени суми за английска екзотика звучат предизвикателно. Но за 212.000 лева от Porsche могат да предложат само базов Taycan, който е по-бавен и с по-ниска мощност. А колкото и невероятно да звучи, 302.000 лева за Emeya R са си направо промоция – защото Turbo S струва над 400 хиляди.

Затова без значение колко тежка е станала Emeya, в много отношения тя с лекота побеждава Taycan. И именно тази късна победа над Фери Порше вероятно ще позволи на Колин Чапман все пак да почива в мир.

Извод

Уау! Още с първия електрически SUV от производител на спортни автомобили, миналата година Lotus показа на конкуренцията какво може. А с Emeya британците, подкрепени от китайците, атакуват още по-устремно. Естествено, високото ниво на лукс и сериозното тегло нямат много общо с идеалите на Колин Чапман. Но времената се променят, песента на Elise отдавна е изпята – и феновете на марката могат само да си спомнят с тъга за него. С Emeya Lotus влиза в нова ера – в която финансовите резултати и добрите продажби ще му позволят да оцелее, а не просто да остане светъл спомен в историята.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин