Луксозните електромобили Lucid Air не се продават добре, пускат по-евтини

2505
2023

Докато китайските производители на електромобили набират все по-голяма сила, при Lucid – сочен за нещо като Maybach при колите на ток, нещата не вървят добре. Компанията не успява да достигне планираните продажби – и сега се опитва да излезе от затрудненото положение с нови, по-евтини варианти на Lucid Air. Макар че „евтини“ в случая може би не е най-точната дума…

Американският Start-up, в чийто мениджмънт работят много бивши кадри на Tesla, предлага луксозната електрическа лимузина Air (с мощност до 1111 к.с.) и в Германия. Още през тази година там ще бъде пусната и нейната нова базова версия Pure AWD.

Благодарение на батерия с капацитет 92 кВтч модификацията ще може да изминава до 725 км с едно зареждане, а системната мощност ще бъде 480 конски сили. Още по-впечатляваща е максималната мощност при зареждане – цели 250 кВт. При това Lucid обещава доста скромен разход на електричество – само 14,1 кВтч/100 км.

Вероятно най-същественото предимство на Air е високата скорост при зареждане – до 250 кВт.

Цената на най-достъпния в Air няма да бъде 5-цифрена дори в евро: Pure ще струва минимум 218 000 лева! Опционално клиентите ще могат да поръчат асистиращата система за водача Dream Drive Pro. Версия Pure само със задно задвижване трябва да се появи през 2024 г. – и тя вече трябва да излиза под 200 000 лв.

Сърцето на моделното семейство на Air трябва да бъде Touring. 4х4-моделът генерира 620 к.с. и ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 сек. Капацитетът на батерията, разходът и пробегът са същите като при Pure. Стартовата цена е 258 000 лева.

Повече място, отколкото при базовия модел

Pure и Touring имат едно предимство спрямо „големите“ версии Dream Edition и Grand Touring: заради по-малката батерия отзад има с осем сантиметра повече място за краката. Но то така или иначе е доста щедро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин